Άμυνα & Διπλωματία

Η Ελλάδα ζητά να αγοράσει 24 F-35 από τις ΗΠΑ


Διευρύνεται το εξοπλιστικό πρόγραμμα, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει υπεροπλία στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, ενόψει την αναμενόμενης συνεχούς αντιπαράθεσης με την Τουρκία θα επόμενα χρόνια.

Η χώρα μας  ζήτησε επισήμως από τις ΗΠΑ να αγοράσει μοίρα 24 αεροσκαφών F-35 τύπου Stealth, τα οποία θα ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνατότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας μετά την απόκτηση18 γαλλικών Rafale.

Επιδιώκοντας να καλύψει άμεσες ανάγκες, η ελληνική πλευρά ζητά τουλάχιστον τα 6 αεροσκάφη να παραδοθούν μέσα στην επόμενη χρονιά, ενώ για τα υπόλοιπα 18 προβλέπεται σταδιακή παράδοση μέχρι το 2026.

Οπως αναφέρεται στην επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εστάλη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην αμερικανική κυβέρνηση στις 6 Νοεμβρίου, «η απόφαση για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα του F-35 Joint Strike Fighter θα βασιστεί σε μια ποικιλία παραγόντων όπως το πρόγραμμα παράδοσης των μαχητικών, το πλάνο αποπληρωμής, η διαμόρφωση των αεροσκαφών και ένας πιθανός συνδυασμός για την απόκτηση συνολικά 18-24 τζετ (καινούριων ή μεταχειρισμένων από την αμερικανική πολεμική αεροπορία), αν είναι διαθέσιμα»

«Η άμεση απάντησή σας θα εκτιμηθεί» επισημαίνεται στην επιστολή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που υπογράφει ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών και Επενδύσεων Θεόδωρος Λάγιος. «Λόγω εσωτερικών δημοσιονομικών ρυθμίσεων και άλλων εφαρμόσιμων κανόνων εντός του προϋπολογισμού και του πλαισίου της ΕΕ για το έλλειμμα είναι κρίσιμης σημασίας τα πρώτα F-35 να παραδοθούν μέσα στο 2021. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος».

Στην επιστολή που υπογράφεται από τον Γενικό Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, προσκαλούνται οι αρμόδιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι να επισκεφθούν την Ελλάδα το συντομότερο, ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις. «Θα θέλαμε να αντιμετωπίσετε αυτό το αίτημα με το υψηλότερο δυνατό αίσθημα επείγοντος, επειδή έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την πιθανή προμήθεια των F-35 στο πολύ κοντινό μέλλον», υπογραμμίζεται από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η παραλαβή των πρώτων έξι F-35 μπορεί να συνδυαστεί με την προώθηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Διαπραγματεύσεις γίνονται με την Lockheed Martin και για την αναβάθμιση των 38 παλαιότερων F-16 Block 50, που διαθέτει η ΠΑ.

 Η κυβέρνηση έχει ήδη συγκεντρώσει στοιχεία για την διαθεσιμότητα και τις τιμές των μαχητικών αεροσκαφών που ζητάμε από τις ΗΠΑ  και θα επιδιώξει να επιτύχει καλύτερους όρους αποπληρωμής.

Η δημοσιονομική επιβάρυνση θα είναι βέβαια μεγάλη και η προμήθεια αυτή θα επιβαρύνει τα επόμενα χρόνια το δημόσιο χρέος και τις δαπάνες αποπληρωμής του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα