Πολιτική

Η ΕΚΤ αποφασίζει για ελληνικά ομόλογα και χρηματοδότηση τραπεζών


Στον αέρα η επαναφορά του waiver. Υποσχετική και όχι αποφάσεις αναμένoυν οι αγορές

Για την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα μετατεθεί η απόφαση για την επαναφορά του waiver, δηλαδή της κατ' εξαίρεση συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες είχαν διατυπώσει την άποψη ότι μετά την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων στο Eurogroup, και τη διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη» για την ελάφρυνση του χρέους θα άνοιγε ο δρόμος για την επανεξέταση από την πλευρά της ΕΚΤ των κριτηρίων αναφορικά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στη σημερινή συνεδρίαση. Ωστόσο, οι νέες καθυστερήσεις, όσον αφορά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που δημιουργούν οι εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα, καθιστούν πιθανή τη μετάθεση της απόφασης.

Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες το 2015, όταν η χώρα βρέθηκε εκτός προγράμματος μετά την παρατεταμένη διαπραγμάτευση. Με την επαναφορά του waiver και την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο ELA (που χορηγείται με επιτόκιο 1,55% έναντι 0,05% της κανονικής ρευστότητας της ΕΚΤ) θα μειωθεί άμεσα κατά περίπου 10 δισ. ευρώ.

Με την έναρξη του προγράμματος η ΕΚΤ έθεσε αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας, καθιστώντας σαφές ότι οι αγορές θα αφορούν τα ομόλογα που έχουν β δηλαδή η αξιολόγησή τους να είναι ΑΑΑ- ή τουλάχιστον ΒΒΒ-. Η Ελλάδα δεδομένου ότι έχει διαβάθμιση χαμηλότερη του investment grade έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα.
 
Για να ενταχθούν οι ελληνικοί τίτλου στο QE, η ΕΚΤ είναι απαραίτητο να επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver), όσον αφορά στις ελάχιστές απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης σε συνδυασμό με σθεναρή δέσμευση και συμμόρφωση προς ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
  
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κρατούν «μικρό καλάθι» για τα οφέλη της Ελλάδας από τη μελλοντική ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Οι αγορές ελληνικών ομολόγων, στο πλαίσιο του QE, θα είναι περιορισμένου αριθμού, καθώς οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης ήδη διαθέτουν μεγάλης αξίας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
 
Δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει ήδη πλησιάσει το όριο που η ίδια έχει επιβάλει, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ομολόγων που αγόρασε στο πλαίσιο των προηγούμενων μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης, τα περιθώρια για αγορές έχουν συρρικνωθεί.  
 
Άλλωστε, η ΕΚΤ έχει ήδη προχωρήσει σε ορισμένους περιορισμούς στη χρήση του προγράμματος στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, καθώς οι αγορές των ομολόγων τους μειώθηκαν σημαντικά το προηγούμενο μήνα. Οι ιθύνοντες της Φρανκφούρτης διαβεβαιώνουν ότι οι δύο χώρες θα παραμείνουν εντός του προγράμματος, με τις αγορές ομολόγων ωστόσο, να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.
 
Τα άμεσα βγια τον κλάδο στην Ελλάδα θα είναι περιορισμένα και ανεπαίσθητα, με τους τραπεζίτες να ελπίζουν στο spillover effect, ήτοι στη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών. Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ελάχιστα εχέγγυα υψηλής διαβάθμισης που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ, συνεπώς δεν ελπίζουν στην βελτιστοποίηση της απόδοσης στοιχείων του ενεργητικού μέσου του ενεχυριασμού τους.
 
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις