Χρηστικά

Η εφορία θα αναγνωρίζει τις δαπάνες μόνο μέσω κάρτας για το 2016


Όλες οι δαπάνες της φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να πραγματοποιούνται με τη χρήση πιστωτικών καρτών, όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ προανήγγειλε ότι όσοι συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο αναπληρωτής υπουργός μετά τη συνάντησή του με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, έχουν συμφωνήσει στα βασικά σημεία του πλαισίου διαπραγμάτευσης για τα φορολογικά θέματα.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης, έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς το πλαίσιο για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ προχωρούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής τύπου carousel.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε ότι με διατάξεις που θα κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα προβλέπεται η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις δαπάνες που γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Αυτό ισχύει και για τις ειδικές κατηγορίες δαπανών που οδηγούν σε μείωση του φόρου όπως τα ιατρικά έξοδα. Διευκρίνισε μάλιστα ότι κάθε δαπάνη που θα περιλαμβάνεται στη δήλωση θα πρέπει να γίνεται μέσω κάρτας όπως π.χ. και η αγορά αυτοκινήτου.

Συγκεκριμένα το σχέδιο για το πλαστικό χρήμα και το αφορολόγητο προβλέπει:

-Από τον Ιανουάριο 2016 όλες οι δαπάνες θα πρέπει να έχουν γίνει με «πλαστικό χρήμα» ή μέσω τραπεζών. Δηλαδή θα πρέπει να πληρώνονται μέσω τραπεζικού συστήματος τα ενοίκια, τα δίδακτρα, οι αγορές ακινήτων, Ι.Χ., σκαφών αναψυχής, ιατρικές δαπάνες, διατροφές.

-Για να έχει κάποιος μισθωτός ή συνταξιούχος αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώσει το 10% του εισοδήματος μέσω καρτών ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών.

-Εξετάζεται να μην υπάρχει υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων με κάρτες για συνταξιούχους άνω των 75 ετών και σε κάποιες ακριτικές περιοχές της χώρας.

-Εξετάζεται να μειωθεί το όριο των 500 ευρώ που γίνονται σήμερα οι συναλλαγές υποχρεωτικά με τραπεζική επιταγή ή μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών.

Επιπλέον, τόνισε ότι έχει επέλθει συμφωνία αναφορικά με το το νέο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για την απάτη ΦΠΑ με τριγωνικές συναλλαγές και την καταγραφή όλων των δεξαμενών καυσίμου.
 
Όσον αφορά στο θέμα των ρυθμίσεων για την οικειοθελή συμμόρφωση (αποκάλυψη μαύρων καταθέσεων), ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις σχετικές διατάξεις και θέλουμε να γίνει αυτό εντός του Δεκεμβρίου».