Χρηστικά

Η εφορία περνάει από «κόσκινο» ελεύθερους επαγγελματίες – Ποιους θα ελέγξει


Από «κόσκινο» θα περάσει η εφορία τους ελεύθερους επαγγελματίες και δη τις περιπτώσεις όπου προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις φοροδιαφυγής. Σε πρώτο πλάνο για τις ελεγκτικές αρχές θα μπουν επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, εκμεταλλευτές ταξί) που έχουν δηλώσει εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Οι διασταυρώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των ελέγχων που έχει ξεκινήσει η ΑΑΔΕ σε 3,8 εκατ. φορολογούμενους που δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Ο βασικός μοχλός του φορολογικού ελέγχου είναι οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών. Οι εντολές προς τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ που χειρίζονται τα ειδικά συστήματα παρακολούθησης των τραπεζικών καταθέσεων προβλέπουν τις ακόλουθες κινήσεις:

  1. Σύγκριση του υπολοίπου των καταθέσεων κάθε τέλους του έτους με τα δηλωθέντα εισοδήματα του τρέχοντος έτους και των προηγούμενων ετών, ώστε αν προκύψουν διαφορές, θα αποτελέσουν στοιχείο ελέγχου.
  2. Καταγραφή των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών, με έμφαση στις πιστώσεις. Θα ελεγχθεί δηλαδή εάν υπάρχουν τακτικές καταθέσεις ποσών ανεξαρτήτως ύψους, που υποδηλώνουν εισπράξεις από την επιχειρηματική δραστηριότητα, οι οποίες θα συσχετιστούν με τα δηλωθέντα στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ώστε να διαπιστωθεί εάν δηλώνεται ο τζίρος.
  3. Θα ελεγχθούν επίσης και οι πληρωμές μέσω τραπεζικών λογαριασμών, για διάφορες υπηρεσίες, ώστε να διαπιστωθεί εάν οι συνολικές δαπάνες του επαγγελματία σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο είναι υψηλές και δυσανάλογες σε σχέση με το εισόδημα.
  4. Αν το σύνολο των δαπανών είναι υψηλότερο, ίσο ή κοντά στα δηλωθέντα κέρδη τότε ο υπόχρεος θα καλείται για εξηγήσεις.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα