Χρηστικά

Η Εφορία ελέγχει πάνω από 1.400.000 φορολογικές δηλώσεις


Στόχος είναι ο εντοπισμός απόκρυψης εισοδημάτων ή συμπλήρωσης κωδικών που μειώνουν τον φόρο καθώς και εκείνοι που έλαβαν επιστροφές φόρου, μετά την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων

Στο μικροσκόπιο της Εφορίας βρίσκονται περισσότεροι από 1.400.000 φορολογούμενοι οι οποίοι φέτος έλαβαν επιστροφές φόρου, καθώς οι φορολογικές τους δηλώσεις ελέγχονται διεξοδικά.

Στόχος είναι ο εντοπισμός απόκρυψης εισοδημάτων ή συμπλήρωσης κωδικών που μειώνουν τον φόρο καθώς και εκείνοι που έλαβαν επιστροφές φόρου, μετά την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Ο έλεγχος είναι δειγματοληπτικός και επικεντρώνεται σε περιπτώσεις φορολογουμένων που έλαβαν δυσανάλογα υψηλές επιστροφές φόρου, σε σχέση με τα εισοδήματά τους και φυσικά, σε όσους υπέβαλαν «ύποπτες» τροποποιητικές.

Η ΑΑΔΕ, ξεκίνησε τη διαδικασία αποστολής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων στους υπόχρεους, οι οποίοι θα πρέπει να προσέλθουν εντός 15 ημερών στην οικεία ΔΟΥ για να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά, από τα οποία προκύπτει ότι πράγματι, τα στοιχεία που ανέγραψαν στο ηλεκτρονικό έντυπο του Ε1 είναι ορθά και δικαιολογείται η επιστροφή του φόρου.

Ειδικότερα, το ελεγκτικό πλάνο της ΑΑΔΕ προβλέπει συγκεκριμένα:

  1. Τον έλεγχο των δηλώσεων των φορολογουμένων οι οποίοι υπέβαλαν τροποιητικές δηλώσεις με τις οποίες προέκυψε επιστροφή φόρου. Πρόκειται για περιπτώσεις κατά τις οποίες υποβλήθηκε κανονικά η αρχική δήλωση, και το αποτέλεσμα ήταν χρεωστικό. Κατόπιν ο φορολογούμενος υπέβαλε τροποποιητική δήλωση με την οποία δήλωσε είτε περισσότερες δαπάνες (στους κωδικούς 049-050) είτε δωρεές είτε μείωσε το ύψος των εισοδημάτων ή των τεκμαρτών δαπανών του. Σημειώνεται ότι η υποβολή των τροποιητικών δηλώσεων εάν γίνει μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης δεν συνεπάγεται πρόστιμο. Αν γίνει αργότερα, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.
  2. Τον έλεγχο των φορολογουμένων που η αρχική δήλωση έδειξε μηδενικό αποτέλεσμα ή μικρή επιστροφή φόρου η οποία διευρύνθηκε με την τροποιητική δήλωση.
  3. Τον έλεγχο των φορολογουμένων που με την αρχική φορολογική δήλωση και χωρίς την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, έλαβαν μεγάλη επιστροφή φόρου.
  4. Τον έλεγχο των φορολογουμένων, των οποίων το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωση προέβλεπε την πληρωμή φόρου, και με την τροποιητική το ποσό του φόρου μειώνεται σημαντικά.

Φέτος, ο αριθμός των φορολογουμένων που έλαβαν επιστροφή φόρου εισοδήματος ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ και συγκεκριμένα σε 1.417.881 ή το 16,21% του συνόλου και ο συνολικός επιστρεφόμενος φόρος ανέρχεται σε 396.194.085 ευρώ.

Το 2020, ο αριθμός των πιστωτικών εκκαθαριστικών ήταν 1.096.750 και το συνολικό ποσό επιστροφών ανήλθε σε 381,6 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι φετινοί δικαιούχοι επιστροφών φέτος είναι 321.131 περισσότεροι από πέρυσι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα