Διεθνή

Η ΕΕ συστήνει παγκόσμιο συνασπισμό για τη βιολογική ποικιλότητα


Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας για την άγρια ζωή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα στο Μονακό έναν νέο παγκόσμιο συνασπισμό για τη βιολογική ποικιλότητα. Με την παρούσα εκστρατεία επικοινωνίας, η Κομισιόν απευθύνει έκκληση για ενίσχυση της κινητοποίησης όσον αφορά την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη προστασίας της βιολογικής ποικιλότητας.

Ενόψει της κρίσιμης συνόδου της 15ης Διάσκεψης των συμβαλλομένων μερών της Σύμβασης για τη βιολογική ποικιλότητα (CoP15) τον Οκτώβριο του 2020 η Επιτροπή καλεί όλα τα εθνικά πάρκα, τα ενυδρεία, τους βοτανικούς και τους ζωολογικούς κήπους, τα μουσεία επιστήμης και φυσικής ιστορίας να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την οικολογική κρίση.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας της ΕΕ, Βιργκίνιους Σινκέβιτσους, έκανε τις εξής δηλώσεις: «Η κρίση που πλήττει τη βιολογική ποικιλότητα αποτελεί σημαντικό μέρος της κλιματικής αλλαγής. Η προστασία και η αποκατάσταση της βιολογικής ποικιλότητας όχι μόνο θα διαφυλάξει τη φύση για τις μελλοντικές γενεές, αλλά θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην αποφυγή αρνητικών συνεπειών για τα τρόφιμα, την υγεία και την οικονομία μας. Πρέπει να αναλάβουμε επειγόντως δράση σε παγκόσμια κλίμακα. Διαφορετικά, το μόνο μέσο που θα διαθέτουμε για να γνωρίσουμε τη φύση θα είναι οι ζωολογικοί και οι βοτανικοί κήποι. Αυτό θα ήταν αποτυχία της ανθρωπότητας».

Χάρη στις συλλογές τους και τα προγράμματα εκπαίδευσης και αποκατάστασης που προσφέρουν, τα εθνικά πάρκα, τα ενυδρεία, οι βοτανικοί και οι ζωολογικοί κήποι, τα επιστημονικά μουσεία και τα μουσεία φυσικής ιστορίας αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις τεράστιες επιπτώσεις της κρίσης της βιολογικής ποικιλότητας. Η Επιτροπή, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, παροτρύνει επίσης τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις επιχειρήσεις, τους επιστήμονες και τους μεμονωμένους πολίτες να διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αναλογεί για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης ενόψει της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη βιολογική ποικιλότητα (CoP15).

Κατά την εν λόγω σύνοδο, τα 196 συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη βιολογική ποικιλότητα αναμένεται να εγκρίνουν ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης, το οποίο είναι τόσο απαραίτητο όσο και η συμφωνία του Παρισιού για την επείγουσα κλιματική πρόκληση. Σε συνέχεια της συνόδου, ο συνασπισμός για τη βιολογική ποικιλότητα θα εστιάσει την προσοχή του στην ανάληψη συντονισμένων δράσεων με απτό αντίκτυπο, με σκοπό την κάμψη της καμπύλης όσον αφορά την απώλεια της βιολογικής ποικιλότητας. Η πρωτοβουλία διέπεται από το ίδιο πνεύμα και συνάδει πλήρως με άλλες πρωτοβουλίες και συνασπισμούς, όπως ο «Συνασπισμός υψηλών φιλοδοξιών» με επικεφαλής την Κόστα Ρίκα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις