Διεθνή

Η ΕΕ περικόπτει κατά 75% τα κονδύλια βοήθειας στην Τουρκία


 Σε δραστική περικοπή των κονδυλίων που περιλαμβάνονται στην προενταξιακή βοήθεια της Τουρκίας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως «απάντηση» για τις  προκλητικές παράνομες ενέργειες της Αγκυρας, τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την εισβολή στη Συρία

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι εφημερίδες του γερμανικού Ομίλου Funke, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Γιοζέπ Μπορέλ απέστειλε επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου αναφέρει ότι η Κομισιόν αποφάσισε νέα περικοπή των κονδυλίων προενταξιακής βοήθειας.

 Οπως επισημαίνει, με τη νέα περικοπή, έχει πλέον μειωθεί κατά 75% το ποσό που προβλεπόταν να δοθεί φέτος στην Τουρκία.

Με βάση τη νέα απόφαση της Κομισιόν η Τουρκία θα λάβει κατά το τρέχον έτος μόνο 168 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «ΙΡΑ», με το οποίο στηρίζεται η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Από αυτά, τα 150 εκατομμύρια προορίζονται για μεταρρυθμίσεις σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου και τα 18 εκατομμύρια για την χρηματοδότηση προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.

Όπως διευκρινίζεται στην ίδια επιστολή, οι περικοπές δεν αφορούν τα κονδύλια που προβλέπονται από τη συμφωνία με ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ