Οικονομία

Η ΕΕ ενισχύει τον προϋπολογισμό για πτήσεις επαναπατρισμού και rescEU


Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να διατεθούν 75 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη συμβολή στις προσπάθειες των κρατών μελών να επαναπατρίσουν υπηκόους της ΕΕ και την αύξηση του προϋπολογισμού του αποθέματος ιατρικού εξοπλισμού του rescEU.

Ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ επίτροπος Γιοχάνες Χαν δήλωσε τα εξής: «Το μέτρο που ανακοινώθηκε σήμερα αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της προστιθέμενης αξίας που μπορεί να προσφέρει ο προϋπολογισμός της ΕΕ όταν και όπου χρειάζεται περισσότερο. Αποτελεί, επίσης, παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και συνεργασίας στην καλύτερη μορφή της».

Ο Γιάνες Λέναρτσιτς, επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε τα εξής: «Η ασφαλής επιστροφή των πολιτών μας συνιστά προτεραιότητα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους το συντομότερο δυνατόν αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα κράτη μέλη για τις προσπάθειές τους κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών εξακολουθεί να συνεργάζεται επί 24ώρου βάσης με τα κράτη μέλη για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους», είπε.

Πτήσεις επαναπατρισμού

Χάρη στις πτήσεις επαναπατρισμού που διοργανώνονται μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης και συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, από την έναρξη της έξαρσης της Covid-19 έχουν ήδη επιστρέψει στην Ευρώπη 2 312 άτομα από την Κίνα, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, το Μαρόκο, την Τυνησία, τη Γεωργία, τις Φιλιππίνες και το Πράσινο Ακρωτήριο. Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες από 80 νέες πτήσεις επαναπατρισμού.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της, η ΕΕ συνεισφέρει στο κόστος των πτήσεων επαναπατρισμού που μεταφέρουν υπηκόους περισσοτέρων του ενός κρατών μελών, βάσει της αρχής της αλληλεγγύης.

Απόθεμα rescEU

Με την παρούσα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο συνολικός προϋπολογισμός του πρώτου αποθέματος ιατρικού εξοπλισμού του rescEU στην ιστορία (αναπνευστήρες, προστατευτικές μάσκες και βασικά ιατρικά εργαλεία) θα αυξηθεί σε 80 εκατ. ευρώ.