Αγορές

Η EBRD στήριξε τo ομόλογο της Aegean Airlines


Την παρθενική πτήση της Aegean Airlines στην αγορά ομολόγων, στηρίζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με επένδυση ύψους €22,5 εκατ. στην 7ετή έκδοση των €200 εκατ. με την οποία έκανε το επιτυχημένο ντεμπούτο της στις αγορές.

Τα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις για την στήριξη του ελληνικού τουριστικού κλάδου, σημειώνει σε ανακοίνωση της η EBRD και προσθέτει ότι "το ομόλογο της Aegean Airlines ήταν η πρώτη εταιρική έκδοση του 2019 από ελληνική επιχείρηση και το πρώτο τοπικό ομόλογο που εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τον Ιούνιο του 2018".

Η επένδυση αποτελεί μέρος του Πλαισίου Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων της EBRD, το οποίο έχει αναπτυχθεί για να διευρύνει την υποστήριξη της τράπεζας στην τοπική αγορά εταιρικών ομολόγων και να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της.

Τα εν λόγω κεφάλαια θα καλύψουν ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης και την κατασκευή ενός νέου κέντρου εκπαίδευσης στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ειδικές τάξεις καθώς και υπερσύγχρονους εξομοιωτές για τις ανάγκες εκπαίδευσης των πιλότων και των πληρωμάτων.

Επιπλέον, μέσω της έκδοσης ομολόγων, η Aegean θα χρηματοδοτήσει μέρος του προγράμματος ανανέωσης του στόλου της, κάτι που εκτιμάται ότι θα αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση από τα καύσιμα και τη συντήρηση, ενώ θα αυξήσει την χωρητικότητα.

Οι επενδύσεις της εταιρίας αναμένεται να ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας, τον τουρισμό στην Ελλάδα και κατά συνέπεια, ολόκληρη τη χώρα.

Η συμμετοχή της EBRD στην έκδοση του ομολόγου αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και να συμβάλει στην οικοδόμηση κλίμακας και κρίσιμης μάζας για τις εγχώριες ομολογιακές εκδόσεις. Αυτό μπορεί να καταδείξει την χρήση ενός χρηματοπιστωτικού μέσου που ακόμη δεν χρησιμοποιείται ευρέως από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης παρουσίασε το αρχικό της Πλαίσιο Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων τον Ιούνιο του 2017, και μέσα σε 12 μήνες κατόρθωσε με επιτυχία να μοχλεύσει εισηγμένα ομόλογα ύψους 760 εκατ. αξιοποιώντας το 65% του συνολικού όγκου των 100 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2018, εγκρίθηκε ένα νέο πλαίσιο εταιρικών ομολόγων 185 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η EBRD ξεκίνησε να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015, για να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει επενδύσει σε 44 projects στον εταιρικό τομέα, τα χρηματοοικονομικά, την ενέργεια και τις υποδομές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις