Επιχειρήσεις

Η Disney ματαιώνει επένδυση 1 δισ. δολ. στη Φλόριντα


Εν μέσω σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, η Disney ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το σχέδιο ανέγερσης συμπλέγματος κτιριακών εγκαταστάσεων ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων κοντά στο θεματικό πάρκο Walt Disney World που λειτουργεί στην αμερικανική πολιτεία.

Ο αμερικανικός κολοσσός της ψυχαγωγίας, που έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση περικοπής δαπανών, επικαλείται το δυσμενές επιχειρηματικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Φλόριντα μετά την ανακοίνωση του σχεδίου το 2021 και την εξέλιξη της οικονομικής συγκυρίας, σύμφωνα με το σημείωμα το οποίο εστάλη στους εργαζομένους.

Για τους λόγους αυτούς, αποφασίσαμε να μην δώσουμε συνέχεια στην κατασκευή του campus, γράφει στο σημείωμα ο Τζος Ντ'Αμάρο, υπεύθυνος των πάρκων ψυχαγωγίας της Disney, αναφερόμενος στο σχέδιο μετεγκατάστασης χιλιάδων υπαλλήλων του ομίλου από την Καλιφόρνια στην Φλόριντα.

Η απόφαση δεν είναι ανεξάρτητη της πολιτικής έντασης που κυριαρχεί ανάμεσα στον αμερικανικό κολοσσό και την ηγεσία της πολιτείας της Φλόριντα.

Οι υπό τον Ρον ΝτεΣάντις πολιτειακές αρχές θεωρούν την εταιρεία υπερβολικά προοδευτική από όταν, το 2022, η διεύθυνση της Disney κατήγγειλε δημόσια πολιτειακό νομοσχέδιο που περιορίζει την διδασκαλία σχετικά με θέματα που αφορούν την σεξουαλική κατεύθυνση και την ταυτότητα φύλου στα δημοτικά σχολεία της Φλόριντα.

Σε απάντηση, ο κυβερνήτης της Φλόριντα και ανερχόμενο αστέρι της αμερικανικής δεξιάς που έχει εξαπολύσει επίθεση κατά της υποτιθέμενης κουλτούρας «woke», αφαίρεσε τον Φεβρουάριο από την Disney το ειδικό καθεστώς που απολάμβανε στην πολιτεία της Φλόριντα από την δεκαετία του 1960, καθεστώς που περιλάμβανε διοικητικές διευκολύνσεις, αυτοδιοίκηση της ζώνης του θεματικού πάρκου, προνομιακή δανειοδότηση κλπ.

«Στοχευμένη εκδίκηση»

Παράλληλα, ο Ρον ΝτεΣάντις ανακοίνωσε δημόσια το σχέδιό του για την κατασκευή φυλακής κοντά στο πάρκο Disney World και για την επιβολή επιπλέον φόρων στα ξενοδοχεία του πάρκου, που απασχολεί 75.000 εργαζόμενους και προσελκύει 50 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

Η Disney απάντησε με μήνυση εκτιμώντας ότι πρόκειται για «στοχευμένη εκδίκηση» εναντίον της, ως τιμωρία για την άσκηση της «ελευθερίας της έκφρασης».

«Η πολιτεία θέλει ή όχι να επενδύσουμε περισσότερο, να απασχολήσουμε περισσότερους και να πληρώσουμε περισσότερους φόρους;», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Disney Μπομπ Ιγκερ.

Φυσιογνωμία της λαϊκιστικής δεξιάς στις ΗΠΑ, ο Ρον ΝτεΣάντις θεωρείται ο σοβαρότερος ανταγωνιστής του Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, είναι πιθανόν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του τις προσεχείς ημέρες.

Σε ένδειξη της πολιτικής σημασίας της σύγκρουσης με την Disney, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τον Ρον ΝτεΣάντις ότι έχασε «από μόνος του» την επένδυση του ομίλου Disney, διότι ο κυβερνήτης είναι «πολύ αδύναμος για να αγωνισθεί για την πολιτεία του». «Η χαμένη μάχη του Ρον ΝτεΣάντις με την Disney δεν βοήθησε την σκιώδη και κουτσή προεκλογική του εκστρατεία».

«Λυπηρό»

Ηδη, οι επικρίσεις κλιμακώνονται στους κόλπους της αμερικανικής δεξιάς, καθώς πολλοί Ρεπουμπλικάνοι κάνουν λόγο για μία μάχη κατά της επιχειρηματικότητας που έρχεται σε αντίθεση με την παράδοση του κόμματός τους.

Ο ρεπουμπλικάνος Κάρλος Κουρμπέλο, πρώην αντιπρόσωπος του Μαϊάμι στην Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι ο κυβερνήτης της Φλόριντα αμαυρώνει τις ίδιες τις επιδόσεις του και αποτρέπει επιχειρήσεις από το να έρθουν και να επενδύσουν στην Φλόριντα.

«Είναι μια πρώτη αρνητική συνέπεια της ανοικτά επιθετικής προσέγγισης της διακυβέρνησης και της πολιτικής», είπε ο Κάρλος Κουρμπέλο.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο υπεύθυνος της κομητείας του Οραντζ - που περιλαμβάνει την πόλη της Λέικ Νόνα, όπου επρόκειτο να ανεγερθεί το κτιριακό σύμπλεγμα της Disney, θεωρεί λυπηρή την απόφαση του ομίλου. Ομως, «είναι η συνέπεια που είναι αναμενόμενη, όταν το περιβάλλον συνεργασίας ανάμεσα στην Πολιτεία της Φλόριντα και τους επιχειρηματικούς κύκλους δεν είναι ανοικτό και εποικοδομητικό», είπε ο Τζέρι Ντέμινγκς.

Η Δημοκρατική γερουσιαστής της Φλόριντα Λίντα Στούαρτ δήλωσε ότι το γεγονός ότι η πολιτεία θα χάσει θέσεις απασχόλησης είναι «απογοητευτικό».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Disney+