Πολιτική

Η διπλωματία των παγοθραυστικών


Η μάχη της Αρκτικής έχει ξεκινήσει και τα ισχυρότερα όπλα θα είναι τα παγοθραυστικά. Ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ με την Ρωσία στην παγωμένη αυτή γωνιά του πλανήτη είναι πολύ πιθανόν να παιχθεί απο τον αριθμό των πανίσχυρων πλοίων που διαλύουν τους πάγους που διαθέτουν. Όλα δείχνουν ότι στον ανταγωνισμό των παγοθραυστικών η Ρωσία έχει πλεονέκτημα.

Όσον αφορά τόσο τα συμβατικά όσο και τα πυρηνικά παγοθραυστικά, η Ρωσία είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Διατηρεί έναν στόλο από 40 πλοία και είναι σήμερα η μόνη χώρα που έχει πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά, με τέσσερα τέτοια σκάφη τής μεγαλύτερης κατηγορίας ομοειδών σκαφών να επιχειρούν στην Αρκτική.Και σχεδιάζει και άλλα. Έτσι , ετοιμάζεται να κατασκευάσει ένα νέο πρωτοποριακό παγοθραυστικό, το οποίο θα λειτουργεί με ατομική ενέργεια. 

Το παγοθραυστικό, το οποίο στο στάδιο αυτό των εργασιών έχει λάβει την ονομασία «Leader», σύμφωνα με τους υπολογισμούς των σχεδιαστών του θα προσφέρει τη δυνατότητα διεξαγωγής αποστολών στην Αρκτική σε όλη τη διάρκεια του έτους και μάλιστα όχι μόνο στη διαδρομή της Βόρειας θάλασσας, αλλά και στην καρδιά του Πόλου, στα ψηλά αρκτικά γεωγραφικά πλάτη, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά την αρκτική «έρημο».Η ισχύς του παγοθραυστικού θα είναι 120 ΜW, το μήκος του μεγαλύτερο από 200 μέτρα και το πλάτος 50 μέτρα. Το βύθισμα του πλοίου θα είναι 13 μέτρα, και θα μπορεί να σπάει πάγους πάχους μεγαλύτερους από 4 μέτρα.Το 2015 η Ρωσία ξεκίνησε τη ναυπήγηση του κύριου παγοθραυστικού «Ιλιά Μούρομετς» κλάσης 21180 με ηλεκτρική-diesel πρόωση (το πρώτο από τα 4 παγοθραυστικά που προγραμματίζεται να κατασκευαστούν), το οποίο θα αποστέλλεται και αυτό στην Αρκτική, σε βοηθητικό ρόλο.Αυτή τη στιγμή η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο παγοθραυστικών, ο οποίος περιλαμβάνει 6 πυρηνικά παγοθραυστικά και 20 ηλεκτρικά-diesel.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιθέτως, έχουν μόνο δύο συμβατικά παγοθραυστικά σε υπηρεσία, και μόνο ένα από αυτά είναι κατάλληλο για παρατεταμένες επιχειρήσεις στην Αρκτική: Το σκάφος τής Ακτοφυλακής «Πολικός Αστέρας» (Polar Star), το οποίο είναι επιφορτισμένο κυρίως με την διεξαγωγή επιστημονικών αποστολών και την υποστήριξη της έρευνας στην Ανταρκτική. Επιπλέον, το Polar Star είναι ήδη σχεδόν μια δεκαετία πέραν της προγραμματισμένης ηλικίας του για απόσυρση. Αυτό σημαίνει ότι για να παραμείνουν στο παιγνίδι  πρέπει επειγόντως να αναπτύξουν μια νέα κατηγορία παγοθραυστικών και να δημιουργήσουν τον στόλο τής επόμενης γενιάς πυρηνικών παγοθραυστικών και συμβατικών πλοίων ικανών να ταξιδεύουν σε πάγους, για να στηρίξουν τα συμφέροντα της χώρας  στην κρίσιμη περιοχή στα σύνορα του κόσμου.

Οπως έγραψαν οι New York Times, «η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή έχει λιώσει τους πάγους, καθιστώντας πιο εύκολη την πρόσβαση στις άλλοτε απόρθητες περιοχές. Αυτό δημιουργεί νέες ευκαιρίες εκμετάλλευσης του πλούσιου υπεδάφους, προσελκύοντας πολλά κράτη και εκτοξεύοντας τον ανταγωνισμό, τόσο που ήδη κάποιοι μιλούν για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις