Ελλάδα

Η δημιουργική εφαρμογή του ν. 4412/2016 για τα δημόσια έργα, αναδείχθηκε σε εκδήλωση στο ΤΜΕΔΕ


Οι επιτυχημένες στοχεύσεις της νέας νομοθεσίας για τα δημόσια έργα και οι αναγκαίες προσαρμογές, όπως επίσης και η αντιμετώπιση των διαχρονικών παθογενειών της κατασκευαστικής αγοράς, επισημάνθηκαν στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Ζήση Παπασταμάτη «Εκτέλεση - Επίβλεψη Δημοσίων Έργων», από τις εκδόσεις ΖΗΤΗ που πραγματοποιήθηκε στο ΤΜΕΔΕ.

Όπως τόνισε ο βουλευτής Φθιώτιδας, τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής του νομοσχεδίου στη Βουλή, Αποστόλης Καραναστάσης, «η κυβέρνηση, ορθά, αποφάσισε, αφού υπάρχουν πλέον οι τεχνικές δυνατότητες, να δημιουργήσει έναν νόμο - κέλυφος, που θα διέπει στο εξής κάθε είδους και μορφής δημόσιες συμβάσεις, είτε αυτές είναι μελέτη ή κατασκευή δημοσίων έργων, είτε προμήθειες του δημοσίου τομέα, βάζοντας, ταυτόχρονα και κανόνες για τις αντίστοιχες ιδιωτικές δραστηριότητες».

Ο νόμος 4412/2016 διαπερνά, οριζόντια, ένα μεγάλο κομμάτι της δημόσιας δραστηριότητας και αφορά μεγάλο πλήθος επαγγελμάτων, ιδιοτήτων και φορέων, ανέφερε ο κ. Καραναστάσης.

Επεσήμανε δε, ότι η εφαρμογή κάθε νόμου δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου, αλλά μάχη και ρήξη με κατεστημένες συνήθειες, συμπεριφορές, νοοτροπίες και συμφέροντα, δηλαδή με όλα εκείνα που έρχεται να αλλάξει. Σαν όλες τις μάχες, βέβαια, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Κωνσταντίνος Μακέδος στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης τόνισε ότι «ο νόμος, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια για τις παθογένειες του κλάδου», προσθέτοντας ότι «απαιτούνται βελτιώσεις, αλλά και οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για την πλήρη εφαρμογή του».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μακέδος, «το πρόβλημα στη χώρα δεν είναι τόσο οι νόμοι, όσο η εφαρμογή τους, και κυρίως η καταστρατήγησή τους», επισημαίνοντας το φαινόμενο των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών, φαινόμενο για το οποίο όπως είπε, «μερίδα του Κλάδου μας φέρει ακέραια την ευθύνη».

Τόνισε μάλιστα την ανάγκη «να καταλήξουμε ως τεχνικός κόσμος σε κοινές και τεκμηριωμένες προτάσεις, που θα τις καταθέσουμε στην πολιτεία, προκειμένου να θεσμοθετηθούν, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες προδιαγραφές που απαιτούνται για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της νέας γενιάς έργων, με βάση τις προκλήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και της κλιματικής αλλαγής».

«Τα δημόσια έργα είναι πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα και για το λόγο αυτό θέλουμε και πρέπει να ενώσουμε όλοι τις προσπάθειες και τις δυνάμεις μας με στόχο τη συνεχή βελτίωση τους», τόνισε απ΄ την πλευρά της η κα Τζούλια Τσαλίκη Επιθεωρήτρια Δημοσίων Έργων - Πρόεδρος ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών.

Στο περιεχόμενο του βιβλίου αναφέρθηκε ο συγγραφέας Ζήσης Παπασταμάτης, ευχαριστώντας το σύνολο του ακαδημαϊκού και τεχνικού κόσμου που παρέστη στην εκδήλωση, κάνοντας γνωστό ότι ετοιμάζει ήδη επικαιροποίησή του σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις στη νομοθεσία για τα δημόσια έργα.

Την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Ζήση Παπασταμάτη χαιρέτισαν επίσης οι διακεκριμένοι καθηγητές Παύλος Μαρίνος και Ανδρέας Αναγνωστόπουλος, καθώς επίσης και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, γενικός Δ/ντής Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορών & Οδικής Ασφάλειας Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, ενώ το παρόν έδωσε και η καθηγήτρια και η πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Τόνια Μοροπούλου, καθώς και πλήθος εκπροσώπων του Τεχνικού Κόσμου