Οικονομία

Η Deutsche Bank ανεβάζει τις τιμές – στόχους για τις ελληνικές τράπεζες


Σε αύξηση των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες προέβη Deutsche Bank, μέσω ανάλυσης της για το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Συγκεκριμένα, η ανάλυση αναφέρει πως «οι ανησυχίες για μια πιθανή οικονομική επιδείνωση αυξάνονται αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από τα υψηλότερα επιτόκια. Είναι από τις καλύτερα τοποθετημένες τράπεζες στην Ευρώπη για να αξιοποιήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων» και προσθέτει ότι η συνθήκη είναι δύσκολο να μην παραμείνει εποικοδομητική για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένων των μειούμενων ανησυχιών για την ποιότητα του ενεργητικού και των κεφαλαίων τους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν ορισμένες από τις τράπεζες που είναι πιο προσανατολισμένες στα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη.

Η γερμανική τράπεζα υπογραμμίζει για την ΕΤΕ: «Ως εκ τούτου, αυξάνουμε τις τιμές-στόχους και για τις τέσσερις τράπεζες, αν και προτιμούμε να παραμείνουμε στην επιφυλακτική πλευρά, προτιμώντας τις πιο σταθερές επιλογές σε λογικές τιμές. Από άποψη αποτίμησης και περιθώριο ανόδου, όλες οι τράπεζες αξίζουν να αγοραστούν αλλά πιστεύουμε ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η κορυφαία επιλογή του κλάδου, με σύσταση αγορά και νέα τιμή-στόχο στα 5,10 ευρώ από 4,40 ευρώ προγενέστερα. Εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επιλογή, δεδομένης της εξαιρετικής κεφαλαιακής της επάρκειας και της συνολικής σταθερής ποιότητας του ενεργητικού της. Θα πρέπει να παραμείνει η πλέον προτιμώμενη επιλογή για τους επενδυτές που αναζητούν σημαντική βελτίωση στην κερδοφορία σε συνδυασμό με περιορισμένους διαρθρωτικούς κινδύνους».

Εν συνεχεία, αναφέρεται στην Alpha Bank, λέγοντας: «Συνεχίζουμε επίσης να θεωρούμε την Alpha (σύσταση αγορά, με νέα τιμή-στόχο στο 1,55 ευρώ από 1,45 ευρώ προγενέστερα) ως τη φθηνότερη επιλογή, αν και βρίσκεται σε λιγότερο προχωρημένη φάση ανάκαμψης σε σύγκριση με την Εθνική Τράπεζα και παρέχει λιγότερη εμπιστοσύνη. Πιστεύουμε ότι η τραπεζική της παράδοση (και κυρίως η ενίσχυση των κεφαλαίων) θα μπορούσαν σταδιακά να μειώσουν τις πιθανές ανησυχίες».

«Σημειώνουμε επίσης ότι η Eurobank (σύσταση διακράτησης, με νέα τιμή-τόχο στο 1,45 ευρώ από 1,20 ευρώ προγενέστερα) έχει δείξει σημαντική βελτίωση το τελευταίο διάστημα και προσφέρει το πιο ώριμο προφίλ μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, ενώ απολαμβάνει την υποστήριξη των διεθνών δραστηριοτήτων της. Ωστόσο, παρά το σημαντικό περιθώριο έναντι της τιμής-στόχου μας, θεωρούμε απίθανο οι τρέχοντες πολλαπλασιαστές να θεωρηθούν αρκετά ελκυστικοί, καθώς είναι συγκρίσιμοι με εκείνους πολλών άλλων τραπεζών στη νότια Ευρώπη και με εκείνους άλλων ελληνικών τραπεζών», επισημαίνεται για τη Eurobank στην ανάλυση.

Αναφορικά με την Πειραιώς, η Deutsche Bank τονίζει: «Η Τράπεζα Πειραιώς (σύσταση διακράτησης και νέα τιμή-στόχος στο 1,60 ευρώ από 1,35 ευρώ προγενέστερα) επωφελείται επίσης από τις καλύτερες προοπτικές κερδοφορίας λόγω της ενίσχυσης του καθαρού εσόδου από τόκους (NII). Ωστόσο, παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που έχει επιτύχει η τράπεζα, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αποτελεί την πιο επικίνδυνη επιλογή στη χώρα, με τα χαμηλότερα επίπεδα κεφαλαίου μεταξύ των ομοειδών τραπεζών. Παρότι θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στα κεφάλαια, παραμένουν πολύ χαμηλά ενώ οι συνθήκες που επικρατούν στο εξωτερικό περιβάλλον γίνονται πιο σύνθετες και πιο αβέβαιες», εκτιμά η γερμανική τράπεζα.

Επιτόκια

H γερμανική τράπεζα θεωρεί πως οι ελληνικές τράπεζες δύνανται να επιτύχουν αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (RoTEs) πάνω από 7-8% έως το 2023 και πιο κοντά σε διψήφια ποσοστά έως το 2024, αλλά δηλώνει πως βρίσκονται μακρυά πολύ από πολλαπλασιαστές αποτίμησης ίδιους με των ευρωπαϊκών τραπεζών μακροπρόθεσμα ή ακόμα και αυτών σε περιφερειακές χώρες.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο κόστος από ό,τι υποδηλώνει η καθοδήγηση των τραπεζών, περιμένοντας μελλοντικά όχι τόσο αισιόδοξα μηνύματα αναφορικά με το κόστος στο μέλλον.

Παρόλα ταύτα, οι τράπεζες της Ελλάδας είναι θωρακισμένες προστατευμένες σε σχέση με τις περισσότερες στην Ευρώπη λόγω των διαδικασιών αναδιάρθρωσής.

Η Deutsche Bank ανεβάζει τον πήχη των εκτιμήσεων για το κόστος σε μεσαία μονοψήφια ποσοστά για το 2023-2024, όπερ μεθερμηνευόμενον εστί άνοδος του δείκτη κόστους προς έσοδα στο 45% μέχρι το 2024.

Επίσης περιμένει οριακά χαμηλότερη πτώση των εκτιμήσεων, με περιορισμένο αντίκτυπο στις περισσότερες τράπεζες εξαιτίας εξομάλυνσης της ποιότητας του ενεργητικού, με το κόστος των προβλέψεων να αναμένεται κατά μέσο όρο έως 60 μ.β. μέχρι το 2024.

Κλείνοντας, επισημαίνεται στην ανάλυση: «Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν στο περιθώριο, παρά τις βελτιωτικές τάσεις και, παραδόξως, παρά τον θετικό αντίκτυπο από τα επιτόκια, ανησυχούμε ότι οι επενδυτές που θέλουν να παίξουν το στοίχημα με την ενίσχυση του NII, μπορεί να είναι πιο πιθανό να κοιτάξουν τις ισπανικές και τις ιταλικές τράπεζες που επωφελούνται. Επιπλέον, η πτώση των αποτιμήσεων σε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα θα μπορούσε επίσης να αφήσει τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες εκτός των ραντάρ των επενδυτών».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα