Διεθνή

Η Δεξιά κερδίζει στην Ιταλία - Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις


Ενώ το ενδιαφέρον όλης της Ευρώπης στρέφεται τώρα στην Ιταλία, όπου αναμένεται κυβερνητική αλλαγή με στροφή προς τα δεξιά και τον ευρωσκεπτικισμό, τα πρώτα exit poll επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για επικράτηση του νεοπαγούς ακροδεξιού κόμματος "Αδέλφια της Ιταλίας"  και της δεξιάς συμμαχίας

Το exit poll της RAI δείχνει το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας  της Τζόρτζια Μελόνι να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 22%-26%. Η δεξιά συμμαχία στην οποία συμμετέχουν επίσης η Λέγκα του Σαλβίνι και η Forza Italia του Μπερλουσκόνι,φέρεται να συγκεντρώνει το 41%-45% των ψήφων.

 Η αριστερή συμμαχία εμφανίζεται να συγκεντρώνει 25,5%-29,5%. Το αριστερό-κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα αναδεικνύεται δεύτερο σε εκλογική δύναμη, με ποσοστό 17%-21%. Στην τρίτη θέση ακολουθεί το Κίνημα 5 Αστέρων, που υπερβαίνει τις προβλέψεις, με ποσοστό 13,5%-17,5%. σε ποσοστά καλύτερα από τις προβλέχεις

Τα αποτελέσματα αυτά φαίνεται ότι θα οδηγήσουν στο σχηματισμό δεξιάς-ακροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού, με πρωυπουργό την Τζόρτζια Μελόνι. Η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει κραδασμούς στην ΕΕ και έντονη αναταραχή στις αγορές, με πρώτη επίπτωση την καταβύθιση των ιταλικών ομολόγων.

Τα αποτελέσματα που δίνει τι exit poll της Rai:

Κόμματα της δεξιάς συμμαχίας 41-45%

Κεντροαριστερά 25,5-29,5%.

Τα ποσοστά των κομμάτων

Αδέλφια της Ιταλίας (Μελόνι) - 22-26%

Δημοκρατικό Κόμμα (Λέτα) - 17-21%

Κίνημα Πέντε Αστέρια (Κόντε) - 13,5-17,5%

Λέγκα (Σαλβίνι) - 8,5-12,5%

Forza Italia (Μπερλουσκόνι) - 6-8%.

Στην προηγούμενη αναμέτρηση, το 2018, τα exit poll ήταν αρκετά κοντά στο τελικό αποτέλεσμα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την κατανομή των εδρών αναμένεται περίπου μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης για τη Γερουσία και περίπου στις 3 μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) για τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των εδρών στα δύο νομοθετικά σώματα μειώθηκε με δημοψήφισμα το 2020. Η Βουλή έχει πλέον 400 έδρες (από 630)  και η Γερουσία 200 έδρες (από 315).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις