Ενέργεια

Η ΔΕΗ στρέφεται πάλι στον λιγνίτη και η Motor Oil στο υγραέριο – Πανάκριβο το φυσικό αέριο


 Η μεγάλη άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου και οι προβλέψεις για αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος τους επόμενους μήνς αναγκάζουν τη ΔΕΗ να στραφεί πάλι στον λιγνίτη, τον οποίο πρόωρα – όπως αποδεικνύεται τώρα – έσπευσε να εγκαταλείψει, στο πλαίσιο της πολιτικής “απολιγνιτοποίησης" που προωθεί η κυβέρνηση.
 Παράλληλα, άλλες μεγάλες ενεργειακές βιομηχανίες όπως η Motor Oil αναγκάζονται να στραφούν σε εναλλακτικά καύσιμα για τη λειτουργία των μονάδων τους.
  Η ΔΕΗ επιστράτευσε λιγνιτικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες για να είναι σε θέση να καλύψει την αναμενόμενη αυξημένη ζήτηση τον χειμώνα και να μειώσει το μέσο κόστος παραγωγής.
  Πέραν των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, θα επαναλειτουργήσουν ορυχεία λιγνίτη που θα τις τροφοδοτήσουν με καύσιμη ύλη. Το υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για να δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία εξόρυξης τμήμα του δημόσιου λιγνιτωρυχείου στην περιοχή Μελίτης Φλώρινας.

 Η “απάντηση” της Motor Oil στην εκρηκτική ανοδο τιμής του φυσικού αερίου, είναι η υποκατάσταση του με φθηνότερα καύσιμα. Το διυλιστήριο της εταιρείας στους Αγίους Θεοδώρους που λειτουργούσε με φυσικό αέριο, χρησιμοποιεί από τις αρχές Οκτωβρίου μόνο νάφθα και LPG (υγραέριο). Συγκρατεί έτσι το ενεργειακό κόστος, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα