Αγορές

Η Coca-Cola βυθίζει το ΧΑ


Η δραματική καταβύθιση της μετοχής της Coca-Cola  παρασύρει σήμερα σε πτώση ολόκληρο το χρηματιστήριο, προκαλώντας σοβαρή επιδείνωση κλίματος και εντεινόμενες πιέσεις σε όλο το εύρος του ταμπλό.  Διευρύνονται συνεχώς οι απώλειες, στην «πρέσα» και η Εθνική.

Η μετοχή της μεγαλύτερη σε αξία εισηγμένης εταιρείας  - που αποτελεί βασική επιλογή για όλα τα ξένα χαρτοφυλάκια στο ΧΑ - υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 6,8% ,πιέζοντας χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες της ελληνικής αγοράς.

Αιτία, η διάψευση προσδοκιών  για νέα επεκτατική κίνηση της «ελληνικής» Coca-Cola HBC, που θα ενίσχυε τη θέση της στην παγκόσμια αγορά αναψυκτικών.

 Με τη σημερινή πτώση της μετοχής, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας μειώνεται περίπου κατά 780 εκατ. ευρώ. Πάνω από  60% αυτού του ποσού (περίπου 500 εκατ. ευρώ) είναι αξία που εξανεμίζεται από επενδυτικά χαρτοφυλάκια

Την Coca-Cola ακολουθεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που  υποχωρεί κατά 3,4%, καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης της τράπεζας που παρουσίασε η διοίκησή της, δεν φαίνεται να έπεισαν τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

 Αντίβαρο η μετοχή της ΔΕΗ, που σημειώνει άνοδο 4,2%, καθώς την καταστροφολογία για τις προοπτικές της εταιρείας διαδέχονται θετικές εκτιμήσεις όσον αφορά την περαιτέρω πορεία της και τα αποτελέσματα εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 2,05%, στις 1.859,3 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,30% στις 720 μονάδες, προσεγγίζοντας την πρώτη στήριξη που οριοθετείται σ' αυτά ακριβώς τα επίπεδα.
 Ο τραπεζικός δείκτης χάνει 1,15% στις 596 μονάδες, έχοντας σημειώσει υψηλό +0,37% την πρώτη ώρα των συναλλαγών και υψηλό +1,60%. Εθνική -3,4%, Alpha -1,3%, Attica -0,9%, Πειραιώς -0,6%. Αμετάβλητη η Eurobank (με αναπροσαρμοσμένη τιμή λόγω  συγχώνευσης με Grivalia)
 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips, την ΔΕΗ (+4,2%) ακολουθούν  ΟΤΕ +0,4%, Aegean και Lamda +0,3%.
 Στον αντίποδα την Coca-Cola ακολουθούν ΟΛΠ  και Μυτιληναίος -2%,  ΕΛΠΕ -1,8%,  Φουρλής -1,5%, ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ -1%

 

 

Διαβάστε επίσης