Media

Πολιτικός καύσωνας στο Ραδιομέγαρο


Λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να διαψεύδει τον κανόνα ότι «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις» ανακοινώνοντας χθες (12/8) τον διορισμό του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Ζούλα, διευθυντή του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ, πυροδοτώντας νέα πολιτική αντιπαράθεση. 

Άλλωστε, το Ραδιομέγαρο αποτελεί, σχεδόν αδιάλειπτα, πεδίο συγκρούσεων κυρίως μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούνιο του 2012, οπότε η κυβέρνηση Σαμαρά έριξε μαύρο στην ΕΡΤ.  

Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είχε δηλώσει προεκλογικά ότι: «Η χώρα χρειάζεται δημόσια τηλεόραση, αλλά όχι όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας», όμως η επιλογή στενού του συνεργάτη για το τιμόνι της ΕΡΤ, δεν πείθει ότι θα αποφύγει τον στενό κυβερνητικό κορσέ.  

Όπως και νάχει η νέα ηγεσία της ΕΡΤ (Κ. Ζούλας και Γιώργος Γαμπρίτσος, ως διευθύνων σύμβουλος), καλείται να διαχειριστεί ζέοντα ζητήματα, όπως η περικοπή προσωπικού (μάλλον με πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου),την οποία έχει προαναγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης. 

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη στο πλαίσιο περιστολής δαπανών, η ΕΡΤ ουσιαστικά έθεσε τέρμα στην μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων ομάδων της Super League (Παναθηναϊκός, Άρης, Ατρόμητος, Ξάνθη, Παναιτωλικός, Λαμία) παρότι την προηγούμενη σεζόν ανέβασαν την τηλεθέασή της. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την τοποθέτηση Ζούλα στην προεδρία της ΕΡΤ ανέφερε: 

«Η απόφαση αυτή δεν πρέπει να εκπλήξει κανέναν. Ο κ. Μητσοτάκης αρχικά προχώρησε στην υπαγωγή της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και της ΕΡΤ στο πρωθυπουργικό γραφείο. Σήμερα προχώρησε στο επόμενο βήμα. Ο διορισμός του κ. Ζούλα καταλύει κάθε δυνατότητα αντικειμενικής ενημέρωσης, ενώ παραπέμπει σε αυταρχικές αντιλήψεις για τον ευθύ έλεγχο της δημόσιας συχνότητας από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει αυτήν την πρωτοφανή και αντιδεοντολογική μεθόδευση. Παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αντιδράσεις των μόνιμων συκοφαντών της ΕΡΤ που αίφνης ανακαλύπτουν στον διορισμό του κυρίου Ζούλα μια «νέα αρχή». Κυρίως όμως καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις δημοσιογραφικές ενώσεις και τους πολίτες που απαιτούν αντικειμενική ενημέρωση από την δημόσια ραδιοτηλεόραση να αντιδράσουν».

Η απάντηση από πλευράς κυβέρνησης, ήρθε μέσω ανακοίνωσης  του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσε τη δημόσια τηλεόραση και τη μετέτρεψε σε κομματικό φερέφωνο. Όπως τονίστηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, βασικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η θωράκιση της ανεξαρτησίας της δημόσιας τηλεόρασης, με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, καθώς και η εξασφάλιση του πλουραλισμού και της ποιότητας του προγράμματός της.

Οι πολίτες ήδη έχουν τα πρώτα δείγματα και σύντομα θα μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν».

Το βέβαιο είναι ότι, ασχέτως προσέλκυσης του ενδιαφέροντος τηλεθεατών και ακροατών, η ΕΡΤ και τα επόμενα χρόνια δεν θα πάψει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος. 

ΚΥΡ
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες Media