TECHin

Η αρχαία αρχιτεκτονική που... αψηφά τους σεισμούς


Μυστικά παλαιών κατασκευών που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, αποκαλύπτουν πέτρινα κτίρια στη βόρεια Ινδία

Ο ισχυρός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου, σκότωσε σχεδόν 50.000 ανθρώπους. Η τραγωδία εμπίπτει σε μια ιστορία δεκαετιών μεγάλων θανάτων και καταστροφών από πρόσφατους σεισμούς: Ο σεισμός του 1999 κοντά στην Κωνσταντινούπολη σκότωσε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους. Ο σεισμός του Γκουτζαράτ του 2001 στην Ινδία σκότωσε πάνω από 20.000 και αυτός του 2005 στο Κασμίρ στο Πακιστάν σκότωσε περισσότερους από 87.000 και άφησε περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς στέγη. Η άμεση αιτία των ανθρώπινων τραγωδιών δεν ήταν το ίδιο το έδαφος που έτρεμε, αλλά τα κτίρια στα οποία βρίσκονταν οι άνθρωποι, τα περισσότερα από τα οποία ήταν κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα, μια σχετικά γρήγορη και φθηνή μέθοδο δόμησης.

Οι σεισμοί δεν χρειάζεται να είναι τόσο θανατηφόροι, λένε οι ερευνητές που μελετούν αυτό το θέμα (1). Πολλά παραδοσιακά κτίρια έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου σε περιοχές που έχουν υποστεί υψηλή σεισμική δραστηριότητα για αιώνες.

Στην Ιαπωνία, οι άνθρωποι είχαν κατασκευάσει από καιρό αντισεισμικές κατασκευές κυρίως από ξύλο. Αλλά μια διαφορετική παράδοση δείχνει ότι ακόμη και τα πέτρινα κτίρια μπορούν να αντέξουν το έντονο κούνημα - εάν είναι χτισμένα με έξυπνες φυσικές και αρχιτεκτονικές προσαρμογές, που έχουν τελειοποιηθεί στο πέρασμα των αιώνων.

Στην ορεινή περιοχή του Χιματσάλ Πραντές στην Ινδία, κοντά στο σημείο όπου η Ινδική πλάκα συγκρούεται με την Ευρασιατική πλάκα, πολλές κατασκευές που κατασκευάστηκαν σε στυλ kath kuni έχουν επιβιώσει τουλάχιστον έναν αιώνα από σεισμούς. Σε αυτήν την παραδοσιακή μέθοδο δόμησης, το όνομα, που μεταφράζεται σε «ξύλινη γωνία», εξηγεί εν μέρει τη μέθοδο: Το ξύλο είναι δεμένο με στρώματα πέτρας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται απίθανα στιβαρά πολυώροφα κτίρια.

Είναι μια από τις πολλές αρχαίες τεχνικές που ανιχνεύουν τις γραμμές ρηγμάτων σε όλη την Ασία. Τα θεμέλια για το σύστημα αρχιτεκτονικής με κορδόνια ξυλείας μπορεί να τέθηκαν αρχικά στην Κωνσταντινούπολη γύρω στον πέμπτο αιώνα. Η πέτρινη τοιχοποιία και η κατασκευή με ξύλινα δοκάρια εξακολουθούν να εμφανίζονται στο Νεπάλ, καθώς και στις παραδόσεις του Kashmiri Taq και του Dhajji Dewari και του Πακιστανικού Bhatar. Ακόμη και η Τουρκία έχει μακρά παράδοση σε παρόμοιες μεθόδους κατασκευής. Παρά την αρχαία προέλευσή τους, αυτό το μοντέλο κατασκευής έχει ως επί το πλείστον καλύτερη αντισεισμικότητα επί αιώνες από ό,τι μεγάλο μέρος του σύγχρονου κτιρίου στις πολλές ενεργές σεισμικές ζώνες της ηπείρου.

Χτισμένα κατά μήκος των φυσικών περιγραμμάτων των λόφων, τα κτίρια kath kuni συνήθως παίρνουν τις χαρακτηριστικές γωνιές τους από γιγάντιους κέδρους Ντεοντάρ, που μεγαλώνουν έως και 150 πόδια ψηλά και 9 πόδια κατά μήκος στα Ιμαλάια. Αυτά τα ξύλινα δοκάρια στρώνονται ανάμεσα σε ξερολιθιές, που δημιουργούν τοίχους. Ένα μόνο ξύλινο «καρφί» ενώνει τα δοκάρια, όπου ενώνονται.

Καθώς οι βαριές κατασκευές υψώνονται κατακόρυφα, συνήθως μέχρι δύο έως τρεις ορόφους, η βαριά πέτρινη τοιχοποιία μειώνεται, δίνοντας τη θέση της σε περισσότερο ξύλο. Η προεξέχουσα στέγη έχει τυπικά σχιστόλιθους που στηρίζονται σε ξύλινα δοκάρια. «Η δομή είναι σαν ένα σώμα με βαριά βάση, τα προεξέχοντα ξύλινα μπαλκόνια είναι σκέλη και η βαριά οροφή από σχιστόλιθο είναι σαν ένα κεφάλι που προσθέτει σταθερότητα στη δομή», λέει ο Τζέι Τακκάρ, μέλος ΔΕΠ στο Κέντρο Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στο Αχμενταμπάντ της Ινδίας, ο οποίος συνέγραψε ένα βιβλίο για αυτού του είδους την αρχιτεκτονική.

Τα κτίρια είναι απαλλαγμένα από κονίαμα ή μέταλλο, γεγονός που τα καθιστά πιο ικανά να μετατοπίζονται και να κάμπτονται μαζί με τις ροπές στο έδαφος. Αυτή η κινητικότητα συνεχίζεται ακόμη και υπόγεια. Είναι χτισμένα πάνω από μια τάφρο βάθους τουλάχιστον μερικών ποδιών, γεμάτη με χαλαρά πέτρινα κομμάτια που λειτουργεί ως εύκαμπτη πλίνθος. Ενώ ένα κτίριο που κατασκευάστηκε από κάτι που στην αρχή μοιάζει σχεδόν με ερείπια μπορεί να φαίνεται μια περίεργη άμυνα έναντι των ζημιών από σεισμό, κι όμως, λειτουργεί. Η βαρυτική δύναμη της ίδιας της δομής κρατά τις πέτρες στη θέση τους.

«Σε αντίθεση με τον τοίχο από τούβλα από τσιμέντο, ο οποίος γίνεται μια ενιαία συμπαγής μάζα, η τοιχοποιία από ξερολιθιά είναι εύκαμπτη», λέει ο Τακκάρ. «Οι κλιμακωτοί σύνδεσμοι επιτρέπουν στις εξωτερικές δυνάμεις, όπως οι δονήσεις των σεισμών, να διασκορπιστούν μέσω της τοιχοποιίας, αποτρέποντας έτσι ρωγμές στους τοίχους». Και προσθέτει, «Ο ξύλινος πείρος στον γωνιακό σύνδεσμο δύο δοκών επιτρέπει επίσης την κίνηση. Έτσι, όταν συμβαίνει ένας σεισμός, η κατασκευή ταλαντεύεται και κουνιέται, αλλά δεν καταρρέει».

Παρά τους αιώνες ορατών αποδείξεων της ευρωστίας αυτών των παραδοσιακών κατασκευών, οι άνθρωποι στρέφονται όλο και περισσότερο στην κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα. Από τις αρχές και τα μέσα του 20ου αιώνα, το οπλισμένο σκυρόδεμα είχε αρχίσει να κυριαρχεί σε όλη την Ασία και γρήγορα κέρδισε δημοτικότητα λόγω του σημαντικά χαμηλότερου κόστους εργασίας του. Ως εκ τούτου, έγινε η προεπιλεγμένη μέθοδος για πολλές νέες κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση. Αλλά «για την κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα, η κακή ποιότητα κατασκευής σε αυτό το υλικό έχει δημιουργήσει τόσο συχνά κτίρια που είναι πιο επικίνδυνα από τα παραδοσιακά κτίρια μη οπλισμένης τοιχοποιίας που αντικατέστησαν, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν για κτίρια από σκυρόδεμα», έγραψε μια ομάδα ερευνητών που μελετούν την παραδοσιακή ξυλεία και την τοιχοποιία κτιριών στην Τουρκία (1).

Ο Ινδός αρχιτέκτονας Ραχούλ Μπουσάν, ο οποίος εργάζεται για την αναβίωση των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής στην περιοχή Χιματσάλ Πραντές, λέει, «το στυλ αρχιτεκτονικής kath kuni, ενώ εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται στην κατασκευή ναών, είχε κάπως σταματήσει για άλλες κατασκευές λόγω της έλευσης του οπλισμένου σκυροδέματος. ως οικοδομικό υλικό. Ως αποτέλεσμα, σταδιακά, η παραδοσιακή τεχνογνωσία μειώθηκε».

Η ομάδα του Μπουσάν, η οποία ονομάζεται NORTH, εκπαιδεύει αρχιτέκτονες και εργάτες κατασκευών με παραδοσιακές μεθόδους. Τα εργαστήριά τους προσελκύουν ανανεωμένη προσοχή για την αντισεισμική αρχιτεκτονική που βασίζεται σε αυτές τις αρχαίες τεχνικές. Ελπίζει ότι αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί. «Οι άνθρωποι σταδιακά δείχνουν ξανά ενδιαφέρον για το kath kuni και άλλες παραδοσιακές κατασκευές όπως το dhajji dewari».

Το θέμα περνάει τώρα στους αρχιτέκτονες και τους ερευνητές, που θέλουν να πείσουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες να υποστηρίξουν το παραδοσιακό σύστημα κατασκευής, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της καταστροφής την επόμενη φορά που θα χτυπήσει ένας σεισμός την περιοχή, κάτι που, καθώς οι γεωλογικές πλάκες συνεχίζουν να συγκρούονται, είναι απλώς θέμα χρόνου.

Aναφορές:

1. Gülkan, P. & Langenbach, R. "Η αντισεισμική αντοχή των κατοικιών από ξύλο και τοιχοποιία στην Τουρκία". 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής (2004).

Πηγή: Tο άρθρο εμφανίστηκε αρχικά στο Nautil.us, ένα περιοδικό επιστήμης και πολιτισμού και αναδημοσιεύεται σε ελεύθερη μετάφραση / απόδοση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις