Η ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου από τους εφήβους, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, συνετέλεσε στην αύξηση των περιστατικών φυγής από το σπίτι, κυρίως σε κορίτσια 13 έως 17 χρόνων, μετά από διαδικτυακές γνωριμίες με άλλους εφήβους ή ενηλίκους. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ την τελευταία δεκαετία ενεργοποιήθηκε, κατά μέσο όρο, από «Το Χαμόγελο του παιδιού», η υπηρεσία Amber Alert 6 με 8 φορές ετησίως, το 2020 έγιναν 18 ενεργοποιήσεις.
Τα στοιχεία παρουσίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο σεμιναρίου ενημέρωσης για τις πρακτικές διαχείρισης περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων και ενηλίκων από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ο συντονιστής επιχειρήσεων της οργάνωσης Κωνσταντίνος Καλφούντζος και ο ψυχολόγος και χειριστής κλήσεων στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, Αιμίλιος Παλάτος.
«To lockdown είχε ως αποτέλεσμα κάποιες οικογένειες να βρουν ευκαιρία τα μέλη τους να έρθουν πιο κοντά και σε κάποιες άλλες να γιγαντωθούν τα προβλήματα. Επιπλέον, η αρνητική επιρροή του διαδικτύου, οδήγησε σε αύξηση των φυγών σε έφηβες» είπε ο κ. Καλφούντζος. Όπως εξήγησε, εξαιτίας και του γεγονότος ότι τα παιδιά ήταν πολλές ώρες στο διαδίκτυο και χωρίς γονικό έλεγχο, ήταν ευάλωτα και εκτεθειμένα.
«Συνεπώς, συνομιλούσαν με αγνώστους και πολλές φορές, έπεφταν και θύματα διαδικτυακής παρενόχλησης» πρόσθεσε. Η φυγή των εφήβων, σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονταν, πολλές φορές, οργανωμένα όπως δύο κορίτσια που έφυγαν από το σπίτι τους στον Βόλο και βρέθηκαν μετά από λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη ή δύο έφηβες, μια από τη Θεσσαλονίκη και μία από την Αθήνα που γνωρίστηκαν διαδικτυακά και έφυγαν από τα σπίτια τους δίνοντας ραντεβού στην Κόρινθο.
Ο κ.Πολάτος διευκρίνισε μάλιστα ότι οι εξαφανίσεις εφήβων το 2020 αφορούν σε έφηβους ελληνικής καταγωγής, κυρίως κορίτσια 13 έως 17 χρόνων, με ενδοοικογενειακά προβλήματα ενώ οι επαναλαμβανόμενες φυγές γίνονται κυρίως ομαδικά από δομές φιλοξενίας ανηλίκων.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας γονιός όταν χάσει την επαφή με το παιδί, είναι να ψάξει πού του είπε ότι θα πάει και με ποιόν, αν το έχει ξανακάνει και να τηλεφωνήσει σε φίλους του. Γενικότερα όμως, πρέπει να κινηθεί άμεσα δηλώνοντας την εξαφάνισή του γιατί, σ΄αυτές τις περιπτώσεις, ο χρόνος είναι εχθρός» ξεκαθαρίζει ο κ.Καλφούντζος.
Στατιστικά 2020 από «Το Χαμόγελο του παιδιού»
Σύμφωνα με στοιχεία για το 2020 που έδωσε ο Οργανισμός, έγιναν 10.421 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, 101 παιδιά εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν, 93 παιδιά εντοπίστηκαν, έγιναν 18 ενεργοποιήσεις του Amber Alert και 7 κινητοποιήσεις της ομάδας έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής» για παιδιά και 5 κινητοποιήσεις για ενήλικες.
Για 3 παιδιά ο Οργανισμός προχώρησε σε διακρατική συνεργασία, χειρίστηκε 25 αιτήματα για την αναζήτηση 50 ενηλίκων, εκ των οποίων οι 41 ενήλικες βρέθηκαν. Για 35 ενήλικες ενεργοποιήθηκε το Missing Alert.
Το σεμινάριο ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου « INTERSYC II- Integrated Territorial Synergies for Children Health and Protection ΙΙ Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των ΠαιδιώνII».