Ενέργεια

Alpha Bank: Πρώτη δανειοδότηση ΜμΕ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης


Στους πυλώνες «Πράσινη Μετάβαση» και «Εξωστρέφεια» του «Ελλάδα 2.0» εντάσσεται επένδυση 1,1 εκατ ευρώ

Το πρώτο δάνειο σε μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και  Ανθεκτικότητας εκταμίευσε η Alpha Bank, υλοποιώντας τη δέσμευσή της για έμπρακτη στήριξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και επιβεβαιώνοντας τον πρωταγωνιστικό της  ρόλο στον τομέα των επιχειρηματικών χορηγήσεων.  

Το δάνειο, ύψους Ευρώ 0,9 εκατ., προς την εταιρεία Spyridakos Group ΙΚΕ χρηματοδοτεί το επενδυτικό της  σχέδιο για αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού ξενοδοχείου στη Σέριφο, με παράλληλη  ενεργειακή αναβάθμιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπό το καθεστώς του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), καθώς και αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος για τη μεταφορά των επισκεπτών από και προς το  ξενοδοχείο. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε Ευρώ 1,127 εκατ. και χρηματοδοτείται κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ευρώ 563,7 χιλιάδες), κατά 30% από την Alpha Bank (Ευρώ 338,2  χιλιάδες), ενώ κατά 20% θα καλυφθεί μέσω ίδιας συμμετοχής. 

Η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης επένδυσης είναι σημαντική τόσο για την Alpha Bank όσο και για  την οικονομία εν γένει, καθώς πρόκειται για την πρώτη χορήγηση δανείου σε μικρή επιχείρηση με  κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στις μικρές επιχειρήσεις,  να διεκδικούν, με ελκυστικούς όρους, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους και να  υιοθετούν κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης και λειτουργίας.  

Αξιοσημείωτος είναι επίσης και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της επένδυσης, η οποία συνδυάζει δύο πυλώνες από  το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την «Πράσινη Μετάβαση» και την «Εξωστρέφεια», καθώς το χρηματοδοτούμενο επενδυτικό σχέδιο της Spyridakos Group ΙΚΕ, στοχεύει στη  δημιουργία μίας προηγμένης ξενοδοχειακής μονάδας, με πράσινα και βιώσιμα χαρακτηριστικά, που  θα αποτελέσει πρότυπο σύγχρονης και αναβαθμισμένης εμπειρίας φιλοξενίας στη Σέριφο.  

Η τελετή υπογραφής της χρηματοδότησης πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του διαχειριστή και  εκπροσώπου της Spyridakos Group ΙΚΕ, κ. Χάρη Σπυριδάκου, την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, στα κεντρικά  γραφεία της Alpha Bank, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για την υλοποίηση  του «Ελλάδα 2.0», κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του  Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), κ. Νίκου Μαντζούφα. Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός  Διευθυντής Retail Banking, κ. Ισίδωρος Πάσσας, ο Διευθυντής Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων, κ. Σπυρίδων Ρεντετάκος και Στελέχη από την Διεύθυνση Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων, την Διεύθυνση  Δικτύου Καταστημάτων και το Κατάστημα Βριλησσίων που συμμετείχε στη διαδικασία αξιολόγησης και  εκταμίευσης του δανείου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα