Πολιτική

Η αλλαγή ισορροπιών στη νέα Βουλή προβληματίζει τους συνδικαλιστές της Cyta


 Η αλλαγή ισορροπιών που πιθανόν να επιφυλάσσει η νέα βουλή προβληματίζει τους συνδικαλιστές της Cyta που απαιτούν από το υφιστάμενο κοινοβούλιο να μην αναβάλει, και να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για αποκρατικοποίηση της.

Οι συντεχνίες στη Cyta δεν επαναπαύονται με τις δηλώσεις και ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που τάσσονται κατά της αποκρατικοποίησης της αρχής και αξιώνουν από την επιτροπή οικονομικών της βουλής να επιδιώξει αντί να αποφύγει τη συζήτηση των επίμαχων νομοσχεδίων.

Τα νομοσχέδια ρυθμίζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Cyta και το εργασιακό καθεστώς των 2,2 χιλ. υπαλλήλων της.

Την ίδια ώρα το υπουργείο οικονομικών ευελπιστεί ότι έστω και την υστάτη η βουλή θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη Cyta για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το κυπριακό πρόγραμμα με θετικό αντίκτυπο στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Ωστόσο οι ενδείξεις δεν πείθουν ότι η πλειοψηφία της βουλής είναι διατεθειμένη πριν από τις εκλογές να βάλει βούλα στην αποκρατικοποίηση της Cyta.

Με κοινή τους επιστολή που αναμένεται να στείλουν στον πρόεδρο της βουλής Γιαννάκη Ομήρου και στον πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλο, οι πέντε συντεχνίες που είναι οργανωμένες στη Cyta θα ζητούν όπως τεθεί προς συζήτηση ενώπιον της επιτροπής το νομοσχέδιο που αφορά στη δημιουργία νέας εταιρείας Cyta, που αποτελεί προαπαιτούμενο για τους διεθνείς πιστωτές για την εκταμίευση της δόσης των €275 εκ.

«Αναμένουμε από τα πολιτικά κόμματα του τόπου ξεκάθαρα να τοποθετηθούν ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της βουλής, αν είναι υπέρ ή κατά του νομοσχεδίου», τονίζει με δηλώσεις του στη StockWatch ο γενικός γραμματέας της ΕΠΟΕΤ – ΟΗΟ –ΣΕΚ Ηλίας Δημητρίου.

Ο γγ της ΠΑΣΕ –ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης θεωρεί απαράδεκτη την καθυστέρηση της συζήτησης του νομοσχεδίου στη βουλή και υποστηρίζει ότι «ίσως αυτό να βολεύει κάποιους που δεν θέλουν να αποκαλύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις, πριν από τις επικείμενες εκλογές του Μάη».

Οι συντεχνίες με αυτή τους τη κίνηση ρίχνουν το γάντι σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και ταυτόχρονα προσδοκούν ότι η πλειονότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο.

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως επισημαίνουν οι συντεχνίες, δεν θα αφήσει περιθώρια στα κόμματα ακόμη και μέσα από τη νέα σύνθεση της βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές του Μάη, να διαφοροποιήσουν τη στάση τους, εάν και εφόσον καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

«Δεν μπορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διατείνονται ότι τάσσονται εναντίον της ιδιωτικοποίησης της Cyta, αλλά από την άλλη να μην επιδιώκουν να το συζητήσουν. Αυτή η τακτική δείχνει υστερόβουλες προσεγγίσεις», υποστηρίζει ο κ. Δημητρίου.

Πάντως ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης, το κόμμα του οποίου έχει ταχθεί ανοικτά ενάντια στην αποκρατικοποίηση της Cyta, δήλωσε στη StockWatch, ότι το κόμμα του δεν έχει κανένα λόγο να μην είναι υπέρ της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η επιτροπή οικονομικών έχει ενώπιον της ιδιαίτερα βεβαρυμμένη ατζέντα με πολλά πολυσέλιδα και πολύπλοκα νομοσχέδια που αφορούν κυρίως στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί δεν θα ιδιωτικοποιηθούν.

Ελπίζει το υπουργείο οικονομικών

Το υπουργείο οικονομικών από την πλευρά του δεν παύει να τονίζει ότι υπάρχει ωφέλιμος χρόνος μέχρι τέλος του μήνα για να εκπληρωθεί και το τελευταίο προαπαιτούμενο.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών ανέφερε με νόημα στη StockWatch ότι όλα τα νομοσχέδια για τη Cyta θα παραμείνουν στην ατζέντα της βουλής, έστω και αν δεν ψηφιστούν.

Εκτιμάται ότι στη μεθεπόμενη σύνοδο του Εurogroup στις αρχές Μαρτίου, η Κύπρος θα εξέλθει του μνημονίου και αν μέχρι τότε δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη Cyta, η Κύπρος χάνει οριστικά τη δόση των €275 εκ.

Στο υπουργείο οικονομικών θεωρούν πρόωρη οποιαδήποτε νέα έκδοση χρέους καθώς η τελευταία έγινε προς το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου με την έκδοση 10ετούς ομολόγου. Άλλωστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου για το 2016 και το 2017 είναι περιορισμένες και τα ρευστά διαθέσιμα καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται πριν το τέλος του έτους να προγραμματιστεί έξοδος στις αγορές, καθώς στη στρατηγική του υπουργείου οικονομικών περιλαμβάνεται μία πράξη δανεισμού εντός του 2016.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις