Χρηστικά

Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα και για τις επιχειρήσεις


Έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Pusle RC – Τι προβληματίζει περισσότερο τα νοικοκυριά

Η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα όχι μόνο για τα νοικοκυριά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και για τις επιχειρήσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών/επαγγελματιών της Αττικής, που συμμετείχαν σε έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Pulse RC, δήλωσε πως η ακρίβεια και οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών προκαλούν σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Συγκεκριμένα από όσους απάντησαν ότι υπάρχει πρόβλημα αυξήσεων τιμών και ακρίβεια, το 87% το χαρακτηρίζει ως «Πολύ» ή «Αρκετά» σημαντικό. Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών/επαγγελματιών, για την ακρίβεια το 60%, εκφράζει την απαισιοδοξία του για την πορεία που θα διαγράψει η ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες και επακόλουθα θα επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις τους.

Υψηλό παραμένει το ποσοστό ανησυχίας που καταγράφεται στον χώρο των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της εργασίας τους, τους επόμενους έξι: μήνες. Ειδικότερα το 55% ανησυχεί (από 54%) και το 43% δεν ανησυχεί (βελτίωση από το 38% της προηγούμενης έρευνας).

Συνολικά, οι συμμετέχοντες στην έρευνα (καταναλωτές-νοικοκυριά και επιχειρηματίες)  συμφωνούν ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα αυξήσεων τιμών και ακρίβεια. Μάλιστα, οι έξι στους δέκα (57%) απαντούν ότι είναι κυρίως «θέμα της χώρας μας», ενώ τέσσερις στους δέκα (38%) ότι είναι κυρίως «διεθνές θέμα».

Τα βασικά αγαθά (φαγητό, τρόφιμα, ποτά, super market) από έξι στους δέκα συμμετέχοντες και η ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση) από τρεις στους δέκα, είναι οι δύο κατηγορίες εξόδων που εξακολουθούν να προβληματίζουν περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, πως ένας στους τρεις συμμετέχοντες (34%) απάντησε ότι δεν έκανε διακοπές. Από τους υπόλοιπους, ένας στους τέσσερις (26%) απάντησε ότι ξόδεψε περίπου τα ίδια χρήματα (σε σύγκριση με τις περσινές του διακοπές),  ενώ 18% απάντησαν ότι ξόδεψαν «περισσότερα» χρήματα στις φετινές διακοπές τους (σε σύγκριση με πέρυσι) -άλλοι τόσοι ξόδεψαν «λιγότερα».
   Οι αυξήσεις τιμών και οι επιπλέον χρεώσεις είναι ο κύριος λόγος (κατά 62%) για όσους ξόδεψαν περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους.

Η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της
 
Ακρως ενδιαφέρουσα είναι η πτυχή της έρευνας που αφορά την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της, που απασχολούν («Πολύ» και «Αρκετά») οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες. Σε υψηλό βαθμό (αν και κάπως μικρότερο: 65%) απασχολεί και τους επιχειρηματίες / επαγγελματίες («Πολύ» και «Αρκετά»).
 Για το σύνολο των συμμετεχόντων, ο «ανθρώπινος παράγοντας άμεσα» κατά 81%, η «πολιτεία» κατά 75% και η «κλιματική κρίση» κατά 61%, ευθύνονται («Πολύ» ή «Αρκετά»), για την πρόκληση τόσο σοβαρών φυσικών καταστροφών στην χώρα μας.
 
Χατζηθεοδοσίου: Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βάλλονται από την ακρίβεια

Για τα αποτελέσματα της νέας μεγάλης έρευνας του επιμελητηρίου, ο πρόεδρος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δηλώνει:

«Όταν περίπου 9 στους 10 συμμετέχοντες σε μία έρευνα απαντούν ότι τους απασχολεί το θέμα της ακρίβειας, φαίνεται ξεκάθαρα και το μέγεθος του προβλήματος για το σύνολο της κοινωνίας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βάλλονται καθημερινά και κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει όλο αυτό καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα, βασικά αγαθά και καύσιμα θα συνεχιστούν. Ρόλο σε αυτό -ειδικά για τα τρόφιμα- θα παίξει και η καταστροφή στη Θεσσαλία.
 
Μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και τα μνημόνια, έχουμε εισέλθει σε μία νέα δύσκολη κατάσταση για την οικονομία και το επιχειρείν που οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας.

Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες των πολιτών φαίνονται και στο κύμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στην αγορά, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, ενώ και οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απασχολούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους πολίτες.

Η κυβέρνηση οφείλει να δει με προσοχή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να προχωρήσει άμεσα σε παρεμβάσεις για να κρατήσει όρθια την κοινωνία και ανοιχτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν βρεθεί για ακόμη μία φορά στο «μάτι» του κυκλώνα».


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα