Αγορές

Η αισιοδοξία για το εμπόριο έφερε νέο ανοδικό σερί στη Wall Street


Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street με τους επενδυτές να αναμένουν με αισιοδοξία τα αποτελέσματα των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μετά από τρεις ημέρες.

Το γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, ανέφερε σε δήλωσή του για τις διαπραγματεύσεις ότι οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας επικεντρώθηκαν στη δέσμευση του Πεκίνου να αγοράσει μια «σημαντική ποσότητα» αμερικανικών αγροτικών, ενεργειακών και άλλων αγαθών και υπηρεσιών.

Οι επενδυτές εστίασαν και στη Fed, μετά τις ομιλίες αξιωματούχων της τράπεζας αλλά και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης που αποκάλυψαν τη στροφή προς μια πιο υπομονετική στάση το 2019 για την αύξηση των επιτοκίων.

Προβληματισμό πυροδοτεί η συνέχεια στη μερική αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να απειλεί σήμερα με βέτο του Trump στα νομοσχέδια που αποκαθιστούν τη λειτουργία της κυβέρνησης εάν δεν επιτευχθεί μια ευρύτερη συμφωνία για την ασφάλεια των συνόρων.

Στο μεταξύ, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε σήμερα για πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ (ΑΑΑ), σε περίπτωση που το shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών οδηγήσει σε υπέρβαση του πλαφόν για το χρέος.

Τελικά στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε για τέταρτη μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,39% ή 91 μονάδες στις 23.879, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,41% στις 2.584 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,87% στις 6.957 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+1,7%) και Chevron (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Coca Cola (-2%) και Procter & Gamble (-1,7%).

Στα επιχειρηματικά νέα. η μετοχή της Apple ενισχύθηκε κατά 1,7%, παρά το δημοσίευμα της «Nikkei Asian Review», που ανέφερε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός έχει προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής των νέων της iPhones κατά 10%.

Υπενθυμίζεται ότι η Apple περιέκοψε την περασμένη εβδομάδα την πρόβλεψή της για τα έσοδα πρώτου τριμήνου, οδηγώντας σε sell off τη μετοχή της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα τέλη του περασμένου μήνα, η Apple ζήτησε από τους προμηθευτές της να περιορίσουν την παραγωγή των μοντέλων XS, XS Max και XR.

Ο συνολικός όγκος παραγωγής τόσο των παλαιών όσο και των καινούριων iPhones αναμένεται έτσι να μειωθεί στο εύρος των 40 - 43 εκατ. μονάδων στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 47 - 48 εκατ.

Από τον κλάδο της ενέργειας, η Chesapeake Energy ξεχώρισε με άλμα άνω του 12% μετά την παρουσίαση των προβλέψεων της για την πορεία της παραγωγής το δ΄ τρίμηνο οι οποίες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο μεταξύ, στις συναλλαγές των εμπορευμάτων «άλμα» 5,2% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου WTI στα 52,36 δολάρια ανά βαρέλι μετά την πτώση –αν και μικρότερη της αναμενόμενης- στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.

Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στα 1.292 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών έναντι του ευρώ και συγκεκριμένα κατά 0,9% στο 1,1545 δολ. από 1,1441 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 2,73%.