Επιχειρήσεις

Η ADQ πολύ σύντομα θα ανακοινώσει την πρώτη επένδυσή της στην Ελλάδα


Η πορεία των διερευνητικών επαφών και συζητήσεων μεταξύ των στελεχών του εμιρατινού Ταμείου και των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον τους ήταν στο επίκεντρο των εργασιών της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης (Steering Committee) της Στρατηγικής Συμφωνίας Επενδυτικής Συνεργασίας που έχουν συνάψει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων με το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Αμπού Ντάμπι ADQ.

Στην Επιτροπή συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, καθώς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Χάρης Λαμπρόπουλος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, στη συνεδρίαση εκφράστηκε η βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν τη συνεργασία με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς.

Η πλευρά της ADQ ενημέρωσε, μάλιστα, τους συνομιλητές της στην Επιτροπή Παρακολούθησης, ότι πολύ σύντομα θα ανακοινώσει επίσημα την πρώτη επένδυσή της στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη τον Μάιο του 2022, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα ΗΑΕ, και αφορά εμιρατινές επενδύσεις στην Ελλάδα συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, σε σειρά τομέων όπως η ενέργεια και οι ΑΠΕ, η υψηλή τεχνολογία, ο αγροτοδιατροφικός τομέας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα ΗΑΕ, ο κ. Φραγκογιάννης είχε, επίσης, διμερή συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας για το Εξωτερικό Εμπόριο των ΗΑΕ, Δρ Thani Al Zeyoudi, με τον οποίο συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο οι προοπτικές ενίσχυσης των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Φραγκογιάννης και ο Εμιρατινός υπουργός συμφώνησαν για την πραγματοποίηση στοχευμένης εμπορικής αποστολής από τα ΗΑΕ στην Αθήνα, εντός του πρώτου τριμήνου του 2023, με έμφαση στα αγροτοδιατροφικά προϊόντα και τις νέες τεχνολογίες στήριξης της αγροτικής παραγωγής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα