Στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής αναφέρεται δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Handelsblatt.
«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πρέπει να εφαρμόσει 88 μεταρρυθμίσεις σε 100 ημέρες», γράφει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ, επισημαίνοντας ότι «έως την 21η Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα μεταρρυθμίσεων και λιτότητας προκειμένου να αποδεσμεύσει τη χώρα από τη δανειακή στήριξη».
Η Handelsblatt τονίζει ότι παράλληλα με την υλοποίηση των προαπαιτουμένων «η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται υπό την ηγεσία του νέου υπουργού Οικονομίας και αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για τη χάραξη μια μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής, με την οποία πρόκειται να στηρίξει η Ελλάδα την έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας». Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει αυτό το πρόγραμμα το αργότερο στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια. Εκεί οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει η Handelsblatt, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για δύσκολο πολιτικό ζήτημα, δεδομένου ότι «επιπλέον παραχωρήσεις στην Ελλάδα δεν είναι δημοφιλείς σε πολλά κράτη του ευρώ. Από την άλλη όμως προσφέρουν στους δανειστές ένα εργαλείο ώστε να διατηρήσουν τη χώρα υπό παρακολούθηση –για παράδειγμα συνδέοντας την εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το σενάριο άσκησης νέων ελέγχων μετά το τέλος του προγράμματος δεν ηχεί ευχάριστα στα αυτιά του έλληνα πρωθυπουργού. «Αυτός επιμένει από τη μία σε ελάφρυνση του χρέους, ταυτόχρονα όμως υπόσχεται στους συμπατριώτες του μια 'καθαρή έξοδο' από το πρόγραμμα, χωρίς νέους όρους».
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι τέτοιες εξαγγελίες από την πλευρά του έλληνα πρωθυπουργού προκαλούν «ανάμεικτα συναισθήματα στους κύκλους των θεσμών. Εκεί υπάρχει ο φόβος ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα ενδέχεται να αντιστρέψει μετά τη λήξη του προγράμματος μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας, και να μοιράσει δώρα –εξάλλου το αργότερο τον Σεπτέμβριο του 2019 επίκεινται εκλογές στην Ελλάδα».