Τράπεζες

H Viva παίρνει την Praxia Bank – Ανακοινώθηκε deal


 «Στο παρά πέντε», λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχε θέσει η ΤτΕ για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή-αγοραστή ώστε να μην αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας της Praxia Bank, έκλεισε – και ανακοινώθηκε αμέσως - το  deal για την εξαγορά τηw τράπεζας.

Νέος ιδιοκτήτης η Viva Wallet, που ηγείται ομίλου εταιρειών  παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών και ψηφιακών συναλλαγών.  Υπό την σκέπη του η Praxia Bank  θα αλλάξει προσανατολισμό, θα γίνει πραγματικά «ψηφιακή τράπεζα» όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός και θα αποτελέσει βραχίονα επέκτασης εργασιών και δραστηριοτήτων του ομίλου Viva.

Η Atlas Merchant Capital του τραπεζίτη Bob Diamond που κατέχει τώρα το 100% των μετοχών της Praxia, θα μεταβιβάσει στην Viva ολόκληρο το πακέτο. Το τίμημα δεν ανακοινώθηκε. Κατά πληροφορίες, είναι της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ.

Από έγκυρες πηγές αναφέρεται ότι η συμφωνία προβλέπει πώς η Viva  θα αγοράσει την τράπεζα χωρίς προσωπικό. Θα πάρει δηλαδή μόνον την άδεια λειτουργίας, το ενεργητικό της Praxia και ελάχιστα στελέχη της, απαραίτητα για την απρόσκοπτη μετάβαση της  στο νέο μοντέλο λειτουργίας.

Επισημαίνεται ότι παραμονές Χριστουγέννων η Praxia είχε ανακοινώσει ότι τις συμβάσεις εργασίας περίπου 180 εργαζομένων της, περιορίζοντας το προσωπικό της σε λιγότερα από 50 άτομα. Τώρα, μεταξύ αυτών που θα φύγουν είναι και η μέχρι τώρα επικεφαλής της τράπεζας Αναστασία Σακελλαρίου, πρώην επικεφαλής του ΤΧΣ.
Κατά πληροφορίες, η κ. Σακελλαρίου δεν συμμετείχε ούτε στις διαπραγματεύσεις για την πώληση της τράπεζας, τις οποίες διεξήγαγε προσωπικά ο Bob Diamond,  ιδιοκτήτης και επικεφαλής της  Atlas Merchant Capital, η οποία κατέχει της μετοχές  της Praxia.

Οι ανακοινώσεις

Το deal της εξαγοράς γνωστοποίησε επίσημα η Viva Wallet με ανακοίνωση της, στην οποία αναφέρει:
«H Viva Wallet Holdings ανακοινώνει τη συμφωνία με την Atlas Merchant Capital για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Praxia Bank. Η μεταβίβαση των μετοχών τελεί υπό την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η απόκτηση της Praxia Bank ακολουθεί την πρόσφατη επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (Round C) της Viva Wallet, και εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της».

Ανακοίνωση εκδόθηκε και από την Praxia Bank, με το ακόλουθο περιεχόμενο:
«Η Praxiabank ανακοινώνει ότι η Atlas Merchant Capital, 100% μέτοχος της Τράπεζας, υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του συνόλου των μετοχών της στην Viva Wallet Holdings. Η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών. Η UBS Europe SE ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Praxiabank και της Atlas Merchant Capital».

Διαβάστε επίσης