Διεθνή

H Ρωσία συζητά συμπαραγωγή των S-400 με την Τουρκία


 Η Μόσχα διεξάγει διαβουλεύσεις με την Άγκυρα όχι μόνον για την πώληση μιας ακόμη παρτίδας αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, αλλά και τη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στην παραγωγή τους, όπως προβλέπει το υπάρχον συμβόλαιο μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάεφ στο τουρκικό δίκτυο Ekoturk. Βέβαια ο Ρώσος αξιωματούχος φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η συνήθης πρακτική των συμπαραγωγών δεν σημαίνει πλήρη μεταβίβαση τεχνολογίας στην άλλη χώρα, αλλά και ότι από άποψη πολιτικών και τεχνικών διακανονισμών η διαδικασία αυτή είναι οπωσδήποτε περίπλοκη και θα απατήσει χρόνο και «ένα άλλο επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

«Το αν θα χρησιμοποιηθεί ή όχι το σύστημα των S-400 εναπόκειται στην ελεύθερη βούληση» της Τουρκίας, που είναι ιδιοκτήτης της, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Άγκυρα Αλεξέι Γερχόφ, ερωτηθείς πώς βλέπει η Μόσχα τυχόν τουρκική απόφαση να μην το ενεργοποιήσει. «Ας το δούμε με ένα απλό παράδειγμα: Είμαι αντιπρόσωπος αυτοκινήτων και θέλετε να αγοράσετε ένα όχημα από εμένα. Σας το πουλάω, πήρα τα χρήματα και σας έδωσα το αυτοκίνητο. Το όχημα είναι δικό σας. Είτε πάτε στην παραλία, είτε θέλετε να μεταφέρετε πατάτες, είτε να εγκαταστήσετε ένα πολυβόλο μέσα να πάτε στον πόλεμο, είτε να το κρατήσετε στο γκαράζ είναι δικαίωμά σας», τόνισε ο ομολογουμένως γλαφυρός Ρώσος πρέσβης.