Τράπεζες

Τράπεζες και Pillarstone σώζουν την Notos Com


Διασώζεται οριστικά και μπαίνει σε τροχιά εξυγίανσης και ανάκαμψης η μεγάλη εμπορική εταιρεία Notos Com Holdings, με την εφαρμογή σχεδίου αναδιάρθρωσης όπου θα συμμετέχουν οι πιστώτριες τράπεζες, οι βασικοί της μέτοχοι και η  Pillarstone, η πανευρωπαϊκή πλατφόρμα υποστήριξης των τραπεζών στην διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η συμφωνία προβλέπει αναδιάρθρωση δανεισμού, διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Pillarstone, χορήγηση νέων πιστώσεων και εισφορά κεφαλαίων 25 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες και την Pillarstone και περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας από τον βασικό μέτοχο.

Είναι η πρώτη φορά που αξιοποιείται το νέο καινοτόμο κανονιστικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί  για τη συμμετοχή διεθνών επενδυτών σε  μεγάλα projects αναδιάρθρωσης δανεισμού και διασωσης επιχειρήσεων.

Η διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων της Notos Com προς την  Αlpha Bank, την Εurobank, την Εθνική Τράπεζα και την Τρ. Πειραιώς θα γίνεται πλέον από την πλατφόρμα της Pillarstone. Η Pillarstone και οι ελληνικές τράπεζες θα επενδύσουν νέα κεφάλαια συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία έχει την πλήρη υποστήριξη του μετόχου πλειοψηφίας Μιχάλη Παπαέλληνα, ο οποίος επίσης θα επενδύσει στη νέα δομή και θα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην εκπόνηση του μακροχρόνιου επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρίας. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο μηνών και υπόκειται σε κανονιστικές και άλλες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η πλατφόρμα παρέχει εξειδικευμένες λύσεις για να υποστηρίξει τις τράπεζες στη διαχείριση μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η Pillarstone επενδύει μακροπρόθεσμα σε επιχειρήσεις, βοηθώντας τις να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν περαιτέρω μέσω της παροχής νέων κεφαλαίων αλλά και σημαντικής τεχνογνωσίας σε ότι αφορά στην διοίκηση επιχειρήσεων.

Η ελληνική θυγατρική της έλαβε άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος τον Μάιο του 2017 για τη διαχείριση απαιτήσεων από πιστώσεις και δάνεια.

Η επένδυση της Pillarstone στην Notos είναι η πρώτη που αξιοποιεί αυτήν την νέα καινοτόμα δομή στην ελληνική αγορά, η οποία έχει στόχο να διευκολύνει την ανάκαμψη  υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και ανοίγει τον δρόμο για άλλες αντίστοιχες συνεργασίες στο μέλλον. 

Η συναλλαγή αυτή έρχεται να προστεθεί στο ήδη ισχυρό χαρτοφυλάκιο της Pillarstone, η οποία διαχειρίζεται πλέον πάνω από 2 δισ. ευρώ μη-εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω αντίστοιχων συνεργασιών με άλλες εταιρείες. Αποτελεί μια αποδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση τραπεζικών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Pillarstone ανακοίνωσε πρόσφατα και την πρώτη της από-επένδυση από την ιταλική εταιρεία συσκευασίας τροφίμων Cuki, η οποία πωλήθηκε στη Melitta Group Management GmbH & Co.

Η Notos είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της ελληνικής αγοράς, στην οποία διαθέτει παγκόσμια brands όπως Chanel, Clarins, Guerlain, Gant, Lacoste, Nautica, Americal Eagle και Faber Castell, ενώ διαχειρίζεται έναν σημαντικό αριθμό καταστημάτων υπό το σήματα Notos Galleries και Notos Home. Ο Όμιλος ιδρύθηκε το 2001, ως συνδυασμός εταιρειών με περισσότερα από 50 χρόνια δραστηριότητας στον χώρο του εμπορίου.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Notos Com Μιχάλης Παπαέλληνας δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Pillarstone συμφώνησε να επενδύσει στη Notos Com και να προσφέρει τεχνογνωσία, με σκοπό να αναπτύξει περαιτέρω επιχειρηματική δραστηριότητα με βάση το επιχειρησιακό πλάνο το οποίο συμφωνήσαμε. Η προσήλωση και η εμπιστοσύνη που επέδειξαν οι τράπεζες προς τη Notos αποτελεί τρανή απόδειξη ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι η κινητήριος δύναμη μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η ανάκαμψη των ελληνικών επιχειρήσεων. Μέσω της εν λόγω συμφωνίας ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στην 50ετή ιστορία της Notos, η οποία πλέον θα βαδίζει πλάι πλάι με την Pillarstone».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pillarstone John Davison δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που θα υποστηρίξουμε τη Notos, μια μεγάλη εταιρεία με μακρά ιστορία στον χώρο του ελληνικού λιανεμπορίου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας θα παρέχουμε κεφάλαια, λειτουργική και διαχειριστική τεχνογνωσία καθώς και υποστήριξη προς την έμπειρη διοικητική ομάδα της Notos.

Κατά τα τελευταία χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι της δουλεύουν σκληρά για την υιοθέτηση όλων των απαραίτητων νομικών μεταρρυθμίσεων, με σκοπό την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας για τους διεθνείς επενδυτές. Επίσης, η σημερινή συμφωνία αντανακλά την ισχυρή θέληση των τραπεζών να αντιμετωπίσουν το θέμα που προκύπτει στους ισολογισμούς τους ως αποτέλεσμα των μη-εξυπηρετούμενων δανείων. Η συμφωνία αποτελεί το τέλειο παράδειγμα για το πώς η Pillarstone μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες των εταιρειών και των τραπεζών, για τη διαφύλαξη θέσεων εργασίας, τη δημιουργία αξίας και την επίτευξη ευρύτερα καλών οικονομικών αποτελεσμάτων, τα οποία έχει πολλή ανάγκη η ελληνική αγορά»

Σε σχετική ανακοίνωση οι τέσσερις τράπεζες αναφέρουν ότι  «η συνεργασία με την Pillarstone θα βοηθήσει την εταιρεία να διατηρήσει την αξία της καθώς και να δημιουργήσει ευκαιρίες για μελλοντική ανάπτυξη. Με την εισροή νέων κεφαλαίων καθώς και τεχνογνωσίας, η συμφωνία αυτή θα συμβάλει στη διάσωση της εταιρείας από διαδικασίες εκκαθάρισης, παρέχοντας την αναγκαία διαβεβαίωση στους εργαζόμενους και τους επιχειρηματικούς εταίρους της εταιρείας».