Πολιτική

H αβεβαιότητα δεν αφήνει περιθώρια αντίδρασης στο ΧΑ


Μετά από απώλειες πάνω από 19% μέσα σε έξι συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη και την ανασφάλεια να κυριαρχεί μεταξύ των επενδυτών, το ερώτημα είναι αν το ΧΑ μπορεί να αντιδράσει ή θα πέσει αρκετά χαμηλότερα.  

Στηρίξεις ουσιαστικά δεν υπάρχουν πλέον, και στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν ποτέ σ' αυτή την καθοδική τάση. Η μόνη στήριξη μπορεί τώρα να προέλθει από τα θεμελιώδη στοιχεία για τα οποία όμως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Και όταν υπάρχει αβεβαιότητα, τα πράγματα πάνε τις περισσότερες φορές στραβά διότι οι επενδυτές έχουν στο μυαλό τους το χειρότερο σενάριο. 

Όλα θα εξαρτηθούν από τις ξένες αγορές καθώς αυτές δίνουν τη γραμμή στο ελληνικό χρηματιστήριο κι αυτό με τη σειρά του κάνει ότι μπορεί για να δείξει υπερβάλλον ζήλο. Ως αναδυόμενη αγορά, το ΧΑ προσελκύει funds που δεν έχουν την υπομονή να «αγοράσουν» την καλή προοπτική των θεμελιωδών δεδομένων –όποια κι αν είναι αυτή- αλλά την ευκαιρία της πώλησης με κέρδη με ένα βραχυχρόνιο ορίζοντα. Αρκετές ελληνικές μετοχές είναι πράγματι φθηνές, με μονοψήφια P/E, αλλά δεν υπάρχει η αίσθηση ότι μπορεί κάποιος να πουλήσει σε υψηλότερες τιμές το επόμενο διάστημα.

Και καθώς μεταφέρεται το μήνυμα ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς μπορεί να κρατήσουν μήνες αν η Ελλάδα δεν συνεργαστεί στο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής - αυτό δήλωσαν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης-  οι θετικοί καταλύτες που περίμεναν τα ξένα funds δίνουν τη θέση τους στη μεγάλη αβεβαιότητα. Η καθυστέρηση της αξιολόγησης δημιουργεί κίνδυνο για τους κατόχους μετοχών κι έτσι τα μεγάλα funds όπως τα KKR και Wellington που τοποθετήθηκαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών έχουν «ξεφορτώσει» μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων τους. Λέγεται ότι μερικά από αυτά έχουν ρίξει μαύρη πέτρα πίσω τους και ότι δεν ενδιαφέρονται να επανεξετάσουν τις τοποθετήσεις στο ΧΑ πριν ξεκαθαρίσει το θολό πολιτικό τοπίο. 

Για τις τράπεζες οι οποίες χάνουν και το μεγαλύτερο έδαφος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, υπάρχει ο φόβος ότι θα αποτελέσουν ξανά την αιτία για μια δεύτερη χρηματοοικονομική κρίση. Μερικές από αυτές συνεχίζουν να έχουν έκθεση σε παράγωγα προϊόντα κι αν κάτι «σκάσει», μπορεί να έχουμε ένα νέο ντόμινο πτωχεύσεων. Οι τράπεζες επηρεάζονται επίσης από τα νέα "stress tests" που θα γίνουν φέτος και από το bail in που ισχύει από την αρχή του έτους.

Η επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα και η απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων ήταν η αιτία του πρόσφατου καθοδικού ξεσπάσματος της εγχώριας αγοράς. Ανοδική αντίδραση δεν αποκλείεται αν βοηθήσουν οι ξένες αγορές ωστόσο χωρίς τους θετικούς καταλύτες όπως είναι η αξιολόγηση, το πιθανότερο είναι η αντίδραση αυτή να εκδηλωθεί από τρέιντερς που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την υπερπώληση, και άρα θα έχει βραχυχρόνιο χαρακτήρα.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις