Με Άποψη

H απειλή της Άκρας Δεξιάς στην Ευρώπη


 Πόσο σοβαρή είναι η απειλή της Άκρας Δεξιάς για την Ευρώπη; Αυτό είναι το κρισιμότερο ίσως ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν οι ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, την ώρα που κλυδωνίζεται το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όπως το γνωρίσαμε μετά τον Πόλεμο, ως μια εγγύηση ειρήνης και ευημερίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στην ήπειρο που γέννησε τον φασισμό και το ναζισμό, η Άκρα Δεξιά παίρνει στις σημερινές συνθήκες νέες μορφές, αλλάζει προσωπεία, γίνεται ελκυστική στους (όλο και περισσότερους…) χαμένους της παγκοσμιοποίησης, που έχουν απογοητευθεί και εξοργισθεί με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης, φοβούνται τους ξένους και αναζητούν καταφύγιο σε λύσεις εθνικής περιχαράκωσης.

Οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης συνήθιζαν να αντιμετωπίζουν τον ακροδεξιό λαϊκισμό σαν μια ακίνδυνη γραφικότητα, που δεν απειλούσε την κατεστημένη τάξη πραγμάτων, ή την πορεία προς μια βαθύτερη ενοποίηση της ηπείρου. Ακόμη και στην Ελλάδα, όπου η βαθιά οικονομική κρίση έδωσε την ευκαιρία στη συμμορία της Χρυσής Αυγής να πάρει θέση τρίτου κόμματος στη Βουλή, η απειλή των νέων μορφών που παίρνει η Άκρα Δεξιά μάλλον έχει υποτιμηθεί.

Όταν ο ακροδεξιός λαϊκισμός, όμως, πετυχαίνει να αποκόψει την Μ. Βρετανία από τον κορμό της Ευρώπης, να κυβερνά με αυταρχισμό στην Ουγγαρία και την Πολωνία, να διεκδικεί την προεδρία στην Γαλλία και να έχει τον πρώτο λόγο στη διακυβέρνηση της Ιταλίας, τα πράγματα σοβαρεύουν.

Ο Ματέο Σαλβίνι, ένας ακροδεξιός ηγέτης νέας κοπής που έχει «απογειώσει» τα ποσοστά της Λέγκας και θεωρείται ισχυρός άνδρας στην ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού, ανακοίνωσε την Δευτέρα την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει από κοινού με άλλους ηγέτες ακροδεξιών, ευρωφοβικών κομμάτων, με στόχο να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης. Το έδαφος είναι πρόσφορο,  καθώς από αυτές τις ευρωεκλογές οι δύο κυρίαρχοι πολιτικοί σχηματισμοί, Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές, θα χάσουν για πρώτη φορά την πλειοψηφία.

Θα είναι μεγάλο σφάλμα να υποτιμηθεί η απειλή του ακροδεξιού λαϊκισμού από τους ψηφοφόρους σε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές. Πίσω από ελκυστικά για πολλούς συνθήματα υπέρ του ελέγχου της μετανάστευσης ή κατά των τεχνοκρατών των Βρυξελλών, κρύβονται πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε νέες περιπέτειες…

ΝΩΝΤΑΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ

 

Διαβάστε επίσης