Αγορές

Γυρίζουν στα κέρδη οι αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, δίνοντας νότα αισιοδοξίας για τις οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19, μετά από μιά καταστροφική εβδομάδα.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, παίρνοντας σχετική ώθηση από τις ασιατικές αγορές, ενώ ο δείκτης PMI Μεταποίησης ανήλθε τον Φεβρουάριο στις 49,2 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Ιανουάριο, έναντι των 49,1 μονάδων που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαχειριστές των εργοστασίων παραμένουν σχετικά αισιόδοξοι, με τον δείκτη μελλοντικής παραγωγής να διαμορφώνεται στις 58,3 μονάδες.

Το επίπεδο του κινδύνου από τον νέο κοροναϊό για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβαθμίστηκε από «μέτριο» σε «υψηλό», ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιν. Όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες, ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν με ακρίβεια.

Ο απολογισμός της επιδημίας του νέου κοροναϊού ξεπέρασε σήμερα τους 3.000 νεκρούς σε παγκόσμιο επίπεδο και συνεχίζει να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες σε όλο τον πλανήτη, ειδικά στην Ιταλία και τη Νότια Κορέα, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται με εκρηκτικό ρυθμό, όπως και στη Γαλλία, όπου αποφασίστηκε χθες να κλείσει τις πόρτες του το μουσείο του Λούβρου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε πως οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου (G7) θα προβούν σε συντονισμένες ενέργειες για να περιορίσουν την επίπτωση της επιδημίας του κορωνοϊόύ στην οικονομική ανάπτυξη.

Επίσης σύμφωνα με το Reuters, η αγορά ήδη στοιχηματίζει πως η ΕΚΤ θα μειώσει τον Απρίλιο (ίσως και τον Μάρτιο) τα επιτόκιά της, ενώ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας δήλωσε πως η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη να στηρίξει την οικονομία, εάν χρειαστεί, αν και ακόμα δεν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΑΕΠ της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 0,3%, μετά από μια αύξηση 0,8% το 2018, ενώ η τελευταία πρόβλεψη της κυβέρνησης έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 0,1%.

Δυσοίωνες προβλέψεις ΟΟΣΑ 

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% φέτος, τον χαμηλότερο από το 2009, έναντι ρυθμού 2,9% που προβλέπονταν τον Νοέμβριο, όπως αναφέρει η επικαιροποιημένη πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, εξαιτίας του COVID-19.

Ο Οργανισμός προέβλεψε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να ανακάμψει στο 3,3% το 2021, υπό την προϋπόθεση πως η επιδημία θα κορυφωθεί στην Κίνα το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους και η εξάπλωσή της σε άλλα σημεία του πλανήτη θα αποδειχθεί ήπια και περιορισμένη. Ωστόσο, εάν ο ιός εξαπλωθεί σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, τότε η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί έως το 1,5% φέτος, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ. 

Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει πως μια συντονισμένη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών με νομισματική χαλάρωση και δημοσιονομική τόνωση ύψους 0,5% του ΑΕΠ στις χώρες του G20 θα μπορούσε να οδηγήσει μέσα σε δυο χρόνια σε μια ανάπτυξη υψηλότερη κατά 1,2%. Στο βασικό σενάριο του ΟΟΣΑ, με βάση το οποίο η κατάσταση δεν επιδεινώνεται δραματικά, η Κίνα θα μπορούσε να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος της κάμψης φέτος, μειώνοντας την πρόβλεψη για το 2020 σε ανάπτυξη στο 4,9% από 5,7% τον Νοέμβριο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα ανέκαμπτε σε προ-ιού επίπεδα το 2021 με ανάπτυξη 6,4%, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, ωστόσο οι επιπτώσεις θα ήταν εμφανείς και σε άλλα σημεία του κόσμου. Στην ευρωζώνη, όπου αυξάνεται ταχύτατα ο αριθμός των κρουσμάτων, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται τώρα στο 0,8% από 1,1% που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου, με την Ιταλία να παραμένει στάσιμη φέτος. Στις ΗΠΑ, η επίπτωση στον ρυθμό ανάπτυξης αναμένεται να είναι περιορισμένη (στο 1,9% από 2% που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου).

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 376.36 μονάδες, με κέρδη σχεδόν 0.19%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,335.65 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.19%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε τις 6,657.33 μονάδες, με άλμα 1.17%.

Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 11,855 μονάδες, χάνοντας 0.3%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,333.52 μονάδες, ανέβηκε κατά 0.44%.

Ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε στις 21,655.09 μονάδες, πέφτοντας 1.5%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,734 μονάδες, με άνοδο 0.12%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις