Αγορές

Γύρισαν στα κέρδη οι αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, αφού η άνοδος των μετοχών τεχνολογίας ο τομέας υπηρεσιών στην Κίνα δίνουν ώθηση, παρά τις ανησυχίες των επενδυτών για την επικείμενη εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς έως και 100% σε εισαγωγές γαλλικών προϊόντων, όπως σαμπάνια, τσάντες και άλλα αγαθά, αξίας 2,4 δισ. δολαρίων τον χρόνο. Οι απειλές ήρθαν ως αντίποινα για την επιβολή γαλλικού φόρου σε κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που θεωρεί ότι επιβαρύνουν αθέμιτα και «ασυνήθιστα» αμερικανικές εταιρείες. Για την εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ότι η τελευταία φέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες πολύ άδικα. «Το έλλειμμα εδώ και πολλά χρόνια είναι αστρονομικό και προς όφελος της Ευρώπης. Το αλλάζω αυτό και μάλιστα γρήγορα». Σχετικά με την Κίνα ανέφερε ότι η εμπορική συμφωνία θα συμβεί μόνο αν το θέλει ο ίδιος. «Τα πηγαίνω πολύ καλά, αν θέλω να κάνω τη συμφωνία, δεν ξέρω αν θέλω να την κάνω, θα το μάθουν πολύ σύντομα. Δεν υπάρχει διορία για την εμπορική συμφωνία με την Κίνα, μπορεί να κλείσει και μετά τις εκλογές του 2020», είπε. Σήμερα, ο ίδιος προχώρησε στη διαβεβαίωση πως οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα προχωρούν «πολύ καλά».

Επίσης, την Τρίτη, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Ουίλμπουρ Ρος, έκρινε ότι περισσότερη σημασία για τη χώρα του έχει η επίτευξη μιας «σωστής συμφωνίας» για το εμπόριο με την Κίνα, παρά το εάν θα υπογραφεί εντός του Δεκεμβρίου ή τον επόμενο Δεκέμβριο, δηλαδή μετά τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Σήμερα, η Κίνα προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι «θα πληρώσουν το τίμημα», μετά την υιοθέτηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, νομοσχεδίου που ζητεί την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Πεκίνου σε απάντηση κυρίως της καταστολής των εθνικών μειονοτήτων στη δυτική κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ, ειδικά των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Το Bloomberg, σύμφωνα με πηγές, ανέφερε πως κοντά σε ντιλ βρίσκονται Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα, σχετικά με τους δασμούς που θα αποκοπούν από τη "φάση 1" της εμπορικής συμφωνίας, παραμερίζοντας την κόντρα για το Χονγκ Κονγκ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει να επιβλέπει τις θυγατρικές διαφόρων κολοσσιαίων επενδυτικών οίκων παγκοσμίως από τον επόμενο χρόνο, καθώς μεταφέρουν μεγάλες δραστηριότητές τους στην ήπειρο εν όψει του Brexit.

Στα επιχειρηματικά θέματα της ημέρας, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία United Airlines ανακοίνωσε ότι παρήγγειλε πενήντα αεροσκάφη A321 XLR της Airbus, έναντι τιμήματος περίπου 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη Boeing 757-200 του στόλου της.

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά, σε υψηλό επταμήνου διαμορφώθηκε ο κλάδος των υπηρεσιών στην Κίνα το Νοέμβριο σηματοδοτώντας μία ακόμη θετική ένδειξη για τη μορφή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως. Ο δείκτης ΡΜΙ των ιδιωτικών εταιρειών Caixin και Markit «σκαρφάλωσε» στις 53,5 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 51,1 τον Οκτώβριο.

Στα ίδια επίπεδα κινήθηκα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, κατά τον Νοέμβριο, όπως αναφέρει έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit. Ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ παρέμεινε στις 50,6 μονάδες τον περασμένο μήνα. Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για 50,3, όντας κοντά στο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο δείκτης που μετράει τη ζήτηση σκαρφάλωσε στο όριο των 50, έπειτα από δύο μήνες συρρίκνωσης. Παράλληλα, ενισχύθηκε ο ρυθμός προσλήψεων στις εταιρείες.

Το κόστος των νέων χορηγήσεων δανείων στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερό τον Οκτώβριο για τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ μειώθηκε για τα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών. Ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού για τα νέα επιχειρηματικά δάνεια παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος στο 1,56%, ενώ ο αντίστοιχος για τα νέα στεγαστικά δάνεια σε νοικοκυριά μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,44%. Τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών με συμφωνημένη διάρκεια παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα στο 0,00% και 0,31%, αντίστοιχα.

Απώλειες για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε o τομέας των υπηρεσιών στη Βρετανία τον Νοέμβριο. Ο ΡΜΙ υπηρεσιών της Markit έπεσε τον περασμένο μήνα στις 49,3 μονάδες από τις 50 μονάδες του Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα αναθεωρήθηκαν υψηλότερα από την αρχική μέτρηση των 48,6 μονάδων, αλλά ο δείκτης έχει κολλήσει στις 50 μονάδες από τον Αύγουστο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που ο εν λόγω δείκτης παραμένει σταθερός από το 2009.

Πτωτικά κινήθηκαν οι προσλήψεις του ιδιωτικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά το Νοέμβριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ινστιτούτου ADP, αφού οι επιχειρήσεις προσέλαβαν, τον περασμένο μήνα, μόνο 67.000 εργαζομένους. Οι μεγάλες εταιρείες που απασχολούν από 500 άτομα και πάνω πρόσθεσαν 27.000 θέσεις εργασίας. Οι μεσαίες επιχειρήσεις (50-499 εργαζόμενοι) 29.000 θέσεις, ενώ οι μικρές, που απασχολούν έως 49 εργαζομένους, συμμετείχαν με 11.000 θέσεις εργασίας.

O τομέας των υπηρεσιών των ΗΠΑ αναπτύχθηκε τον Νοέμβριο με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 53,9 μονάδες από 54,7 μονάδες, όντας στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 402.83 μονάδες, κερδίζοντας 1.09%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3.660,95 μονάδες, με άνοδο 1,38%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε τις 7.186,3 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0,38%.

Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 13.140,73 μονάδες, με άλμα 1,17%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5.799,68 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 1,27%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε στις 23.034,2 μονάδες, με κέρδη 1,31%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9.270 μονάδες, ανεβαίνοντας 1,47%.