Κόντρα στην απαισιοδοξία που κατέκλυσε τις τελευταίες μέρες τα ελληνικά ΜΜΕ και στις κινδυνολογικές προβλέψεις, θετικές προοπτικές αρχίζουν να διαγράφονται για την έκβαση του Eurogroup, όπου η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια συνολική συμφωνία-λύση για αξιολόγηση, εκταμίευση δόσης, ένταξη στο QE και διευθέτηση χρέους. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν πάντως ανοιχτά και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται, ενώ περιορίζονται οι πιθανότητες μετάθεσης-παραπομπής του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής.
Οσον αφορά τη λύση που μπορεί να δοθεί, χαρακτηριστική είναι η δήλωση κορυφαίου κυβερνητικού αξιωματούχου ότι «η μπίλια γυρίζει ακόμη»: Συζητούνται πολλές εναλλακτικές προτάσεις, κάθε πλευρά έχει τη δική της εκδοχή, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η τελική φόρμουλα συμβιβασμού.
Μια πρώτη ένδειξη προθέσεων και διαθέσεων του Βερολίνου, της Κομισιόν και της ΕΚΤ αναμένεται να προκύψει από τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, το οποίο θα προετοιμάσει τη σύνοδο του Eurogroup και θα αξιολογήσει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων.
Προαναγγελία συμφωνίας
Πάντως στις Βρυξέλλες επικρατεί αισιοδοξία, η οποία μεταδίδεται και στην Αθήνα. Η εκτίμηση είναι ότι – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - οι εκκρεμότητες θα κλείσουν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Η λύση μπορεί να μην είναι αυτή ακριβώς που επιθυμεί η ελληνική πλευρά – αλλά ούτε κι εκείνη που προωθούσε μέχρι τώρα ο Σόιμπλε.
Σε σημερινές δηλώσεις του ο Γερμανός επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ προανήγγειλε μία συμφωνία, η οποία θα βασίζεται στην αποκαλούμενη «συνταγή Μεξικού», την οποία προωθούσε η Κομισιόν:
• Το ΔΝΤ θα συμφωνήσει να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά δεν θα κάνει καμία εκταμίευση προς την Ελλάδα, ώσπου οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους και να υπάρξει συμφωνία σε μια κοινή έκθεση βιωσιμότητάς του.
Το τρικ με τους ρυθμούς ανάπτυξης
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν επεξεργάζεται και μία εναλλακτική φόρμουλα για να υπερκερασθούν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ, οι οποίες βασίζονται στις «συντηρητικές» έως απαισιόδοξες προβλέψεις του για την πορεία και τις μελλοντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
Με πρωτοβουλία Γιούνκερ και με γαλλική υποστήριξη, προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι των λογιστικών υπολογισμών την αναπτυξιακή δυναμική που μπορεί να προσδώσει στην ελληνική οικονομία η χρηματοδοτική στήριξη μέσω των Διαρθρωτικών Πόρων και με το συνολικό πακέτο Γιούνκερ.
Η διαφορά εκτιμήσεων Ευρωπαίων-ΔΝΤ όσον αφορά τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι κάποια δεκαδικά (0,2% έως 0,8% σε επιμέρους εκτιμήσεις). Εάν θεωρηθεί ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα προσθέσει αναπτυξιακή δυναμική, η διαφορά γεφυρώνεται.
Οσο μεγαλύτερος είναι ο προβλεπόμενος μεσοπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα, τόσο λιγότερα μεσοπρόθεσμα μέτρα χρειάζονται για να καταστεί βιώσιμο το χρέος – και κατά το ΔΝΤ.
Στη φόρμουλα της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας θέλει να ποντάρει τώρα και η ελληνική κυβέρνηση. Ελπίζει ότι για να ξεπεράσουν το πρόβλημα με το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα θα δεχθούν να αναλάβουν δεσμεύσεις για χρηματοδοτική στήριξη αναπτυξιακών προγραμμάτων στην Ελλάδα και για παροχή ποικιλόμορφης βοήθειας.