Αγορές

Γύρισε πτωτικά το χρηματιστήριο


Ευμετάβλητο σκηνικό διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο, μετά την ανεπιτυχή απόπειρα κατάληψης του οχυρού των 800 μονάδων, που αποδεικνύεται ισχυρή αντίσταση και ψυχολογικό όριο. Σε καθοδική τροχιά κινήθηκαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, αναζητώντας ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα, απ' όπου θα μπορούσε να ξεκινήσει η επόμενη ανοδική κίνηση.

Αρνητική εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο DAX – που σημείωσε προχθές νέο ιστορικό υψηλό – υποχωρεί κατά 1,2% και τους FTSE100 και CAC40 να καταγράφουν μικρότερες απώλειες (-0,6% και -0,3% αντίστοιχα). Στη Wall Street oριακά υποχωρεί ο Dow Jones  (-0,2%), ενώ o Nasdaq χάνει 1,6%.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η βραχυχρόνια τάση στο ΧΑ δεν έχει αλλάξει και το τεστάρισμα αντιστάσεων και στηρίξεων θα συνεχισθεί τις επόμενες μέρες, με διακυμάνσεις στην περιοχή των 785-800 μονάδων.
 Η ανάκαμψη προϋποθέτει βέβαια βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος διεθνώς, κάποια καλά νέα-καταλύτες από το εσωτερικό μέτωπο - και αυξημένο τζίρο.

 Οι παράγοντες που επηρεάζουν

Καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Αντικείμενο προβληματισμού οι τελευταίες εκτιμήσεις διεθνών οίκων, που προβλέπουν μεγάλη ύφεση στο πρώτο φετινό τρίμηνο και χαμηλώνουν τον πήχυ για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης το 2021.

Στο επίκεντρο της προσοχής οι εξελίξεις στις τράπεζες και τα στοιχεία για τη νέα γενιά κόκκινων δανείων που δημιούργησε η παρατεταμένη υγειονομική κρίση, με τα περιοριστικά μέτρα και την απορρύθμιση της οικονομίας.
Μετοχές και δείκτες

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με αρνητικό πρόσημο στους δείκτες  και μιά γρήγορη αντίδραση, που κάλυψε προς στιγμής τις απώλειες. Στη συνέχεια όλοι οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας συνεχώς. Ασθενής αντίδραση εκδηλώθηκε την τελευταία ώρα.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,08% στις 796,58 μονάδες κατά το πρώτο ημίωρο των συναλλαγών. Υποχώρησε στη συνέχεια έως τις 785,31 (-1,33%) και τερμάτισε στις 788,75 μονάδες με απώλειες 0,90%.
Κατά 1,14% υποχώρησε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.873,84 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με -1,80%, έχοντας γράψει χαμηλό ημέρας -3,23%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς -4,5%, Alpha -3%, Attica -2%, Eurobank και Εθνική -1%,Τρ. Ελλάδος -0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσίασαν η ΔΕΗ και η Ελλάκτωρ με άλμα +3,3%. Ακολούθησαν Βιοχάλκο +0,5%, ΕΛΠΕ +0,2%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -2,3%,  ΟΤΕ, Σαράντης και Jumbo -2%,  Cica-Cola -1,8%, Μυτιληναίος και Φουρλής  -1,6%.

 Στα mid caps ξεχώρισε η Intracom με +6,2%. Με θετικό πρόσημο Αβαξ +1,8%, Πλαίσιο και BriQ +1%. Στον αντίποδα MIG -3,3%, Autohellas  -1,7%, ΕΥΑΘ και Quest -1,4%.

Διαβάστε επίσης