Αγορές

Γύρισαν στο "κόκκινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσε απώλειες, καθώς, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ καλωσόρισε την ιδέα για τη δημιουργία του υπερ-ταμείου των 750 δισ. ευρώ ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ότι «είναι σημαντικό οι ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα φιλόδοξο πακέτο». Αναφερόμενη στην κατάσταση της οικονομίας η επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε ότι παρατηρείται βελτίωση καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει στο τρίτο τρίμηνο, επισήμανε ωστόσο ότι η ανάκαμψη είναι άνιση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Διευκρίνισε ότι τόσο η ταχύτητα όσο και το εύρος της ανάκαμψης είναι ακόμη αβέβαια, καθώς η ύφεση που καταγράφεται στο δεύτερο τρίμηνο κινείται εντός των προβλέψεων της ΕΚΤ. Σε ό,τι αφορά δε, την αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του QE, σημείωσε ότι έγιναν εμπροσθοβαρείς κινήσεις και το τελευταίο διάστημα περιορίστηκαν, δεδομένου ότι οι αγορές έγιναν πιο σταθερές. Διαβεβαίωσε δε, ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές τίτλων εωσότου οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την πρόθεση του να συνεχίσει τις αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας (PEPP) με συνολικό κονδύλιο 1,350 τρισ. ευρώ. Αυτές οι αγορές συμβάλλουν στη χαλάρωση της συνολικής στάσης της νομισματικής πολιτικής, συμβάλλοντας έτσι στην αντιστάθμιση της πτωτικής μεταβολής που σχετίζεται με την πανδημία στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού. Οι αγορές θα συνεχίσουν να διεξάγονται με ευέλικτο τρόπο με την πάροδο του χρόνου, σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές πληθωρισμού να συγκλίνουν ισχυρά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2%, και αυτή η σύγκλιση να αντικατοπτρίζεται με συνέπεια στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού.

Στην Κίνα, ετήσια αύξηση κατά 3,2% κατέγραψε το ΑΕΠ της Κίνας, στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS) στο Πεκίνο. Για το πρώτο εξάμηνο του 2020 το κινεζικό ΑΕΠ κατέγραψε ετήσια μείωση κατά 1,6% στα 45, 66 τρισεκατομμύρια γουάν (περίπου 6,53 τρισεκατομμύρια δολάρια), εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων από την έξαρση της πανδημίας COVID-19 σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

Η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας στη χώρα ανήλθε στο 3,9% τους τρεις μήνες έως τον Μάιο. Eρευνα του Reuters σε οικονομολόγους εκτιμούσε ότι θα φτάσει το 4,2%.

Βουτιά 24,1% έκαναν οι ευρωπαϊκές πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, δείχνοντας ωστόσο κάποια βελτίωση από τον Μάιο, καθώς χαλάρωσαν τα περισσότερα μέτρα lockdown στην περιοχή. οι νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων κατρακύλησαν 24,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, φτάνοντας στο 1.131.843 οχήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Βρετανία και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Eνωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Το Μάιο είχαν βουτήξει 56,8% ετησίως.

Εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι η φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας, στην οποία κατέληξε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί ακόμη να τεθεί σε εφαρμογή και επανέλαβε την προθυμία της Κίνας να επιμείνει στη συμφωνία, παρά τις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον Κινέζων αξιωματούχων και κινεζικών εταιριών.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) τόνισε, σήμερα, ότι  η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού έχει εισέλθει σε νέα φάση, η οποία θα απαιτήσει ευελιξία για να εξασφαλιστεί «διαρκής και ισοκατανεμημένη ανάκαμψη». Η ίδια προειδοποιεί ότι ο κόσμος «δεν είναι ακόμη εκτός κινδύνου».

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 372.58 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες σχεδόν 0.35%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,365.35 μονάδες, με πτώση 0.38%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε στις 6,252.6 μονάδες, χάνοντας 0.64%.

Ο γερμανικός DAX έφτασε τις 12,868.55 μονάδες, με βουτιά 0.48%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,085.28 μονάδες, διολίσθησε 0.46%.

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 20,352.5 μονάδες, με κέρδη 0.35%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,476 μονάδες, μειωμένος κατά 0.15%.