Αγορές

Γύρισαν στα κέρδη οι αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ωθούμενες από την πρόοδο για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, παρόλο που η αύξηση των κρουσμάτων και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη.

Την ίδια ώρα, πάνω από 20 εκατ. άνθρωποι σε όλη την Αγγλία θα αναγκαστούν να ζήσουν κάτω από αυστηρότερους περιορισμούς ακόμα και μετά τη λήξη του εθνικού lockdown στις 2 Δεκεμβρίου. Τα μερικά lockdowns σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης δημιουργήσει ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη.

Εκπρόσωποι της AstraZeneca τόνισαν στο Bloomberg ότι είναι πιθανό να πραγματοποιήσει άλλη μια δοκιμή στο εμβόλιο.

Το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Νοέμβριο για πρώτη φορά μέσα σε επτά μήνες καθώς ένα δεύτερο κύμα Covid-19 έπληξε την ήπειρο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε έμφαση σε αυτές τις ανησυχίες, λέγοντας ότι υπάρχουν «κάποια ανησυχητικά σημάδια» στις χρηματοδοτικές συνθήκες στην Ευρώπη για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το οποίο οδήγησε σε πτώση τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Η πανδημία επιβραδύνθηκε ελαφρά αυτήν την εβδομάδα παγκοσμίως, με 580.500 νέα περιστατικά να καταγράφονται κάθε μέρα ή 2% λιγότερα απ' ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα. Με 236.900 νέα περιστατικά κάθε μέρα, η Ευρώπη είναι η περιοχή που καταγράφει τις περισσότερες νέες μολύνσεις μακράν μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (174.000 περιστατικά μόλυνσης την ημέρα). Όμως τα νέα περιστατικά υποχωρούν (-10%) για δεύτερη εβδομάδα στη σειρά σε μια Ευρώπη όπου πολλές χώρες έχουν τεθεί σε λοκντάουν ή όπου ισχύουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Η Ευρώπη είναι η μοναδική ζώνη όπου οι νέες μολύνσεις μειώνονται αισθητά. Η τάση είναι σταθερή στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά (+1%), στην Αφρική (-) και στη Μέση Ανατολή (-1%) και προς την ταχύτερη διάδοση, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (+10%) και στην Ασία (+13%). Μπορεί η κυκλοφορία του ιού να αυξήθηκε σθεναρά στην Ωκεανία (+64%), παραμένει ωστόσο πολύ χαμηλή (24 περιστατικά την ημέρα).

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ουσιαστικές και σημαντικές διαφορές με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια εμπορική συμφωνία του Brexit.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 393.05 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 0.36%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,530.05 μονάδες, με κέρδη 0.54%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,370.47 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.12%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,342.6 μονάδες, με άλμα 0.42%. 

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,598.18 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0.56%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,354.5 μονάδες, με άνοδο 0.69%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,176 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.88%.