Αγορές

Γύρισαν στα κέρδη οι αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με την ΕΚΤ να διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς έλαβε χώρα η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα είναι η τελευταία υπό την προεδρία του Μάριο Ντράγκι, αφού σύντομα στη θέση του θα βρεθεί η Κριστίν Λαγκάρντ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να μην αλλάξει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, όντας και πάλι στα επίπεδα των 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Τα βασικά επιτόκια αναμένεται να μείνουν αμετάβλητα ή να χαμηλώσουν, μέχρις ότου οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν κοντά, αλλά κάτω, από το 2%.

Παράλληλα, αρχίζει και πάλι η αγορά στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP), με ύψος 20 δισ. ευρώ μηνιαίως από την 1η Νοεμβρίου, με το ΔΣ να σημειώνει πως οι εν λόγω κινήσεις θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώστε να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του, ενώ υπογραμμίζεται πως θα τελειώσουν πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε, θα επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Ντράγκι δήλωσε ότι τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την προηγούμενη εκτίμηση της ΕΚΤ για παρατεταμένη αδυναμία της αναπτυξιακή δυναμική στην ευρωζώνη, τη διατήρηση των καθοδικών ρίσκων και των υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων. Εν συνεχεία, υποστήριξε ότι το νέο πακέτο μέτρων που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο προσφέρει σημαντική νομισματική τόνωση και θα στηρίξει την οικονομική επέκταση της ευρωζώνης και άρα τη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η ευρωζώνη συνεχίσει να είναι αντιμέτωπη με καθοδικά ρίσκα. Ενώ υπάρχουν ανοδικές πιέσεις στους μισθούς, τα αδύναμο αναπτυξιακό momentum παρεμποδίζει τη μετάδοση τους στον πληθωρισμό. 

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε ότι πρέπει να συνεισφέρουν με πιο αποφασιστικό τρόπο και άλλοι φορείς άσκησης πολιτικής και συμπλήρωσε πως οι κυβερνήσεις με δημοσιονομικό χώρο πρέπει να δράσουν με αποφασιστικό και έγκαιρο τρόπο, ενώ σε χώρες όπου το δημόσιο χρέος είναι υψηλό, οι κυβερνήσεις πρέπει να ακολουθήσουν συνετή δημοσιονομική πολιτική. "Το ΔΝΤ δεν είπε ότι τα αρνητικά επιτόκια κάνουν «κακό». Για εμάς είναι πολύ καλά. Είμαστε ακριβώς εκεί που θέλουμε να είμαστε. Τα οφέλη για την οικονομία αντισταθμίζουν τις δυσάρεστες επιπτώσεις", είπε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας ότι "το Ταμείο επισημαίνει τους κινδύνους για αρνητικές επιπτώσεις από την παραμονή επί μακρόν των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος αλλά και εμείς παρακολουθούμε στενά την κατάσταση".

Κλείνοντας, ο Ντράγκι τόνισε ότι δεν τον ενοχλεί το γεγονός ότι φεύγει από την ΕΚΤ σε μια περίοδο που υπάρχει πολύ έντονη συζήτηση για το ποια είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα. "Ο βασικός κίνδυνος είναι μια οικονομική κάμψη, είτε στην παγκόσμια οικονομία είτε στην ευρωζώνη", κατέληξε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, το σχέδιο της Ιταλίας προβλέπει αύξηση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ελλείμματος - το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου και εφάπαξ δαπάνες και έσοδα - κατά 0,1% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ θα έπρεπε να μειωθεί κατά 0,6% του ΑΕΠ. «Η προβλεπόμενη αλλαγή στο διαρθρωτικό ισοζύγιο για το 2020 δεν θα σηματοδοτούσε μία σημαντική απόκλιση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, στην απαντητική επιστολή του προς την ΕΕ, η οποία είχε ζητήσει διευκρινίσεις για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, κοντά σε χαμηλό 50 ετών βρέθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς μειώθηκαν κατά 6.000 χαμηλότερα, στις 212.000, τις επτά μέρες που ολοκληρώθηκαν στις 19 Οκτωβρίου.

Επίσης, πτώση κατέγραψαν οι παραγγελίες για προϊόντα μακράς διάρκειας ή διαρκή αγαθά τον Σεπτέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες.Οι επιχειρηματικές επενδύσεις συνέχισαν να συρρικνώνονται. Οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 1,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν απώλειες 0,8%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 0,3%, εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και των αεροπλάνων. Οι παραγγελίες για καινούρια αυτοκίνητα και ανταλλακτικά έπεσαν κατά 1,6%, για εμπορικά αεροπλάνα άγγιξαν το 12% και για αμυντικά συστήματα, τανκς και πλοία κατά 4,5%.

Την ίδια ώρα, διολίσθησαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Σεπτέμβριο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά 0,7% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 700.000, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των ειδικών. Η μέση τιμή πώλησης έπεσε 8,8% σε ετήσια βάση στα 299.400 δολάρια τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο, όπου σημείωσε πτώση 7,9%, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 5 ετών.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 397.37 μονάδες, κερδίζοντας 0.59%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3.621,45 μονάδες, με άνοδο 0,40%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε στις 7.331,58 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0,98%.

Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 12.877,62 μονάδες, με κέρδη 0,62%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5.684,33, ενισχύθηκε 0,55%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 22.529,5 μονάδες, με άλμα 0,80%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9.398 μονάδες, ανεβαίνοντας 0,14%.    

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις