Αγορές

Γύρισαν στα κέρδη οι αγορές στην Ευρώπη


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με την επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα να βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου κατέγραψαν θετικά πρόσημα, καθώς μειώθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του COVID-19. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι μέχρι το βράδυ της Τρίτης, συνολικά 74.185 περιπτώσεις του νέου κοροναϊού είχαν επιβεβαιωθεί στη χώρα, με τους θανάτους να ξεπερνούν πλέον τους 2.000.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε νέα μέτρα για να στηρίξει την επιχειρηματική δραστηριότητα, γνωστοποιώντας πως σχεδιάζει να φέρει σε επαφή τα εργοστάσια της χώρας με εταιρείες τεχνολογίας για να εντοπίσουν πιθανές αδυναμίες στις εφοδιαστικές τους αλυσίδες.

H Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην οικονομίας θα είναι περιορισμένος καθώς η επιδημία δεν θα μεταβάλλει τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη.  H PBOC ανέφερε ότι θα χορηγήσει δάνεια με προνομιακούς όρους σε εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν στις προσπάθειες για τον έλεγχο της επιδημίας, ενώ προσθέτει ότι θα διατηρήσει το γουάν σταθερό και θα διατηρήσει τη συνετή νομισματική πολιτική ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα. 

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τόνισε πως η επιδημία του νέου κοροναϊού έχει ήδη αποδιαρθρώσει την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και μία περαιτέρω εξάπλωσή του σε άλλες χώρες θα μπορούσε να εκτροχιάσει την «εξαιρετικά εύθραυστη» ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που προβλέπεται για το 2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα προτάσεις για την εκμετάλλευση του μεγάλου θησαυρού των βιομηχανικών δεδομένων της Ευρώπης και όρισε κανόνες για τη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης και τη χαλιναγώγηση γιγάντιων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας, όπως οι Facebook, Google και Amazon.

Την ίδια ώρα, η Μ. Βρετανία θα δώσει έμφαση στην υποδοχή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από ολόκληρο τον κόσμο, στην -μετά το Brexit- περίοδο, υιοθετώντας ένα μεταναστευτικό σύστημα, το οποίο θα στηρίζεται στην προσέλκυση μονάδων.

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να θεσπίσει κατώτατη σύνταξη για τους πιο φτωχούς, ένα ζήτημα που απειλούσε για καιρό το μέλλον του συνασπισμού συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών της Άγγελα Μέρκελ, ενώ έρευνα Γερμανών και Άγγλων ερευνητών που δόθηκε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα έδειξε πως η εισαγωγή στη Γερμανία κατώτατου μισθού το 2015 αύξησε την παραγωγικότητα της εργασίας στη χώρα, καθώς προέτρεψε τους μισθωτούς να αλλάξουν επιχείρηση.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης επέτυχε πλεόνασμα €33 δισ. τον Δεκέμβριο του 2019. Για το 2019 συνολικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα €362 δισ. (3,1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης) σε σύγκριση με πλεόνασμα €359 δισ. (3,1% του ΑΕΠ) το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πτώση 3,1% σημείωσε η παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου τον Δεκέμβριο του 2019 στην Ευρωζώνη, ενώ στην Ε.Ε. των 27 υποχώρησε κατά 2,8%, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Τον Νοέμβριο του 2019, η παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 0,7% στην Ευρωζώνη και κατά 0,8% στην Ε.Ε.Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018, η παραγωγή υποχώρησε κατά 3,7% στην Ευρωζώνη και κατά 2,6% στην Ε.Ε. των 27. Η μέση παραγωγή για το 2019 σε σύγκριση με το 2018 αυξήθηκε κατά 1,8% στην Ευρωζώνη και κατά 2,4% στην Ε.Ε.

Σε υψηλό έξι μηνών αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα με το δείκτη τιμών καταναλωτή να ενισχύεται κατά 1,8% σε ετήσια βάση, από 1,3% τον Δεκέμβριο –όχι πολύ μακριά από τον στόχο του 2% που έχει η κεντρική τράπεζα της χώρας. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των καυσίμων, του αλκοόλ και του καπνού, αυξήθηκε, φτάνοντας στο 1,6% από 1,4% τον Δεκέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Adidas είδε τις πωλήσεις της στην Κίνα να καταγράφουν βουτιά 85% σε ετήσια βάση από τα τέλη Ιανουαρίου. Η εταιρία διαθέτει στην Κίνα 500 καταστήματα τα οποία λειτουργεί η ίδια και ένα δίκτυο franchise περίπου 11.500 καταστημάτων.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 433.68 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 0.78%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3.863,35 μονάδες, με άνοδο 0,7%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε στις 7.458,49 μονάδες, αυξανόμενη 1,04%.

Ο γερμανικός DAX έφτασε τις 13.785,05 μονάδες, με άλμα 0,76%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6.111,24 μονάδες, ενισχύθηκε 0,9%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 25.477,55 μονάδες, με κέρδη 1,01%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 10.080 μονάδες, ανεβαίνοντας 0,74%.