Διεθνή

Guardian: Πιθανός στόχος των ρωσικών fake news η Ελλάδα


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η χώρα μας αποτελεί πιθανά στόχο της ρωσικής παραπληροφόρησης, ενώ μπροστά στις ευρωεκλογές της Κυριακής, οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα για κυβερνοεπιθέσεις τις επόμενες ώρες και μέρες. Το δημοσίευμα, στηρίζεται πάνω στα ευρήματα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου Μέσων Παραπληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν και την Ελλάδα.

Οι ισχυρισμοί για την Ελλάδα αναφέρουν ότι πρόκειται να γίνει στόχος πυρηνικής επίθεσης της Ρωσίας. Άλλοι ψευδείς ισχυρισμοί αναφέρουν ότι η Ρωσία ετοιμάζει άμεση επίθεση στην ΕΕ και ότι η Κίνα θα κηρύξει τον πόλεμο στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση που τα κράτη μέλη της ΕΕ επιτεθούν απευθείας στη Ρωσία. Σε άλλο fake news διακινείται ένα ψεύτικο βίντεο από την Πορτογαλία, που υποτίθεται ότι δείχνει πυρηνικά όπλα που κινητοποιούνται από το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, στην Ισπανία, υπάρχουν ψευδείς ισχυρισμοί για αύξηση της ανεργίας των νέων που κυκλοφορούν στο X και καταρρίπτονται από το InfoVeritas, ένα από τα πολλά κέντρα ελέγχου στοιχείων της ΕΕ. Οι ελεγκτές ψευδών ειδήσεων στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο EFE έχουν επίσης καταρρίψει τους ισχυρισμούς ως εντελώς ψευδείς ότι η επικεφαλής της λίστας του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος (PP) Dolors Montserrat αποκάλεσε «άπληστους» τους συνταξιούχους που κερδίζουν 18.000 ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις