TECHin

Guardian κατά Amazon: Δεν υπάρχει ο παραμικρός ηλικιακός έλεγχος


Ένα πολύ μεγάλο “παραθυράκι” εντόπισε ο βρετανικός Guardian μέσω έρευνάς του στο σύστημα παράδοσης της Amazon και αφορά στο πόσο εύκολα μπορεί να τα αγοράσει κάποιο ένας ανήλικος από το Amazon, δεδομένου ότι η διάσημη πλατφόρμα αγορών πρακτικά δεν εξασφαλίζει ποιος αγοράζει τελικά τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Εκείνο που πυροδότησε την εν λόγω έρευνα ήταν η περίπτωση του 16χρονου σκότωσε με έναν σουγιά με λεπίδα 8.5 εκατοστών που είχε αγοράσει στην Amazon για 40 λίρες τον συμμαθητή του Bailey Gwynne τον περασμένο Δεκέμβριο πάνω σε καυγά για ένα μπισκότο. Ο δράστης ομολόγησε στους αστυνομικούς πως κατάφερε να αγοράσει το μαχαίρι online "επειδή δεν ελέγχουν αν είσαι 18 ή όχι". "Απλώς αφήνεις στην πόρτα σου ένα σημείωμα που λέει πως δεν είναι κανείς εκεί και τους ζητάς να αφήσουν το πακέτο στο κατώφλι" εξήγησε σχετικά.   

Η Amazon φυσικά καταγράφει ξεκάθαρα στους όρους χρήσης πως είναι παράνομη η πώληση σουγιά σε αγοραστή κάτω των 18 ετών αν η λεπίδα ξεπερνά τα 7.62 εκατοστά μήκος. Παρόλα αυτά ο 16χρονος δολοφόνος του Gwynne κατάφερε να ξεγλιστρήσει ζητώντας να του παραδοθεί στην πόρτα αντί να το παραλάβει ο ίδιος απευθείας.     

Αυτό αποφάσισε να κάνει και ο Guardian. Παρήγγειλε δύο σουγιάδες, με λεπίδα 9.5 εκατοστών έκαστος, και ζήτησε ο ένας να παραδοθεί στα γραφεία της εφημερίδας κι ο άλλος στο σπίτι μιας οικογένειας σε πακέτο με την ετικέτα "Ηλικία 18". Η ιστοσελίδα ήταν σαφής: "Το προϊόν δεν πωλείται σε άτομα κάτω των 18 ετών. Ενδέχεται να ζητηθεί υπογραφή κατά την παράδοση". Ωστόσο η Amazon δεν έχει δικούς της διανομείς και έρχεται σε επαφή με τους κατά τόπους ανάλογα με την περιοχή από όπου έχει γίνει η παραγγελία.  

Ο Guardian στη συνέχεια τοποθέτησε στην πόρτα του σπιτιού ένα σημείωμα που ζητούσε στον διανομέα να αφήσει το δέμα χωρίς να χτυπήσει την πόρτα. Στα γραφεία κανείς από το προσωπικό δεν δέχθηκε να υπογράψει για την παραλαβή του άλλου σουγιά. Αυτό που μαρτυρά το ρεπορτάζ είναι πως και στις δυο περιπτώσεις ο σουγιάς παραδόθηκε κανονικότατα.    

Η εταιρία αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τον σουγιά που αγόρασε ο δολοφόνος του Gwynne, ενώ εξετάζει την αγορά των άλλων δύο από την εφημερίδα. Σε αυτήν την περίπτωση θεωρεί πως υπήρχε επαρκής έλεγχος όταν παραδόθηκε στα γραφεία του Guardian.    

Να σημειωθεί πως τον Δεκέμβρη ο Guardian κατάφερε να αγοράσει μέσω Amazon ένα πιστόλι αναισθητοποίησης με ρεύμα σαν αυτό που χρησιμοποίησε πέρυσι ο Nathan Matthews για να σκοτώσει την ετεροθαλή αδερφή του Becky Watts, και το οποίο εκείνος ομολόγησε επίσης πως αγόρασε διαδικτυακά στην Amazon μέσω του κινητού του για 18 λίρες.  

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις