Άμυνα & Διπλωματία

Η Τουρκία παραβιάζει την απαγόρευση αποστολη όπλων στη Λιβύη


Αυστηρό διάβημα απηύθυνε σήμερα ο ΟΗΕ στην Τουρκία για την παράνομη αποστολή όπλων στην Λιβύη. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, η Τουρκία, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι χώρες οι οποίες έχουν παραβεί την απαγόρευση σχετικά με την αποστολή όπλων στη Λιβύη.

Η Λιβύη είναι χωρισμένη στα δύο με ένα μικρό της μέρος να κυβερνάται από Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ-Σαράζ και την κυβέρνηση του Τομπρούκ, με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, de facto κυβερνήτη της ανατολικής Λιβύης και επικεφαλής του εθνικού στρατού της Λιβύης (LNA).

Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ η Ιορδανία και τα ΗΑΕ υποστηρίζει την κυβέρνηση του Χάφταρ.
Οι τρεις χώρες «έδιναν με μεγάλη συχνότητα όπλα, κάνοντας ελάχιστη προσπάθεια να κρατήσουν κρυφή την δραστηριότητα τους», ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον Guardian.

Πέρυσι, οι αρχές της Λιβύης  κατέσχεσαν τουρκικά πιστόλια και πυρομαχικά, καθώς και κυνηγετικές καραμπίνες και πυρομαχικά σε εμπορευματοκιβώτια, σε λιμάνι κοντά στην Τρίπολη. Επίσης, εκθέσεις αποκάλυψαν ότι η Τουρκία έστειλε οπλισμένα drones στη Λιβύη μετά από συνάντηση του Ερντογάν με τον Αλ-Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ιορδανία κατηγορείται ότι έχει εκπαιδεύσει δυνάμεις του Χαφτάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγορούνται για τη χρήση πολεμικών αεροσκαφών για λογαριασμό του Χαφτάρ, αλλά και για τον βομβαρδισμό ενός κέντρου κράτησης, πράξη η οποία χαρακτηρίστηκε εγκληματική από τον ΟΗΕ, σύμφωνα με τον Guardian.