Παρά τις ελπιδοφόρες αναφορές από υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρώπης ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει νέο δημοσίευμα του Guardian τάσσεται παράλληλα με τα δυσοίωνα σενάρια για την ελληνική κρίση.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της εφημερίδας η ελληνική κρίση αργά ή γρήγορα θα ξαναφουντώσει. Το θέμα δεν είναι αν θα γίνει αυτό, αλλά το πότε θα γίνει.
Αναφερόμενος στη συμφωνία του καλοκαιριού το 2015 οπως γραφει συγκεκριμένα μετά την «εξευτελιστική υποχώρηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», υπήρχαν τρία προβλήματα, η νέα δόση λιτότητας θα έκανε πιο δύσκολη την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την ύφεση, οι εκτιμήσεις των δανειστών για την ανάπτυξη και τη μείωση του ελλείμματος και πως αργά ή γρήγορα η ελληνική κρίση θα φουντώσει και πάλι.
Κατά τον άρθρογράφο οι προβλέψεις επαληθεύονται, με τους δανειστές να πιστεύουν σε περαιτέρω περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, παρά τα 6 χρόνια κρίσης. «Το αποτέλεσμα ήταν θλιβερά προβλέψιμο. Η οικονομία συνέχισε να συρρικνώνεται. Η Ελλάδα παραμένει σε βαθιά ύφεση».
«Δυστυχώς, δεν πήραν το μάθημά τους. Το πρόγραμμα του 2015 προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Το ΔΝΤ, που έχει τώρα μία πιο ρεαλιστική εκτίμηση για την Ελλάδα σε σύγκριση με την Κομισιόν ή την ΕΚΤ, λέει ότι λίγες χώρες έχουν καταφέρει να πετύχουν τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα και ότι η Ελλάδα θα το καταφέρει μόνο με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Επίσης, το ΔΝΤ πιστεύει ότι δεν είναι πλέον υποστηρίξιμο να φαντάζεται ότι η Ελλάδα μπορεί από μία χώρα με τους πιο αδύναμους ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας της ευρωζώνης να γίνει σε μία με τους υψηλότερους», τονίζει ο αρθρογράφος, για να καταλήξει: Το ΔΝΤ τονίζει ότι χωρίς ελάφρυνση, το χρέος θα φτάσει στο 250% του ΑΕΠ μέχρι το 2050. Η Γερμανία θα προτιμούσε να καθυστερήσουν αυτές οι συζητήσεις μέχρι τις εκλογές της, το επόμενο φθινόπωρο. Ομως, η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει στα πρωτοσέλιδα πριν από αυτές, καταλήγει, σύμφωνα, με το TheToc, το άρθρο.
Οπως και να χει η Αθήνα εχει μπροστά της κρίσιμο φθινόπωρο με τις πιέσεις να εντείνονται. Οι νέες αξιολογήσεις εν τω μέσω της πολυετούς ύφεσης συνθέτουν ένα δύσκολο εγχείρημα που θα προκαλέσει νέα αβεβαιότητα στην αγορά.
Τα αγκάθια εστιάζονται στο Εργασιακό, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια, το πλεόνασμα, και στο βάθος το χρέος, η συμφωνία για το οποίο θεωρείται απαραίτητη από την κυβέρνηση για να κάμψει τις αντιδράσεις από την εξοντωτική λιτότητα που πολιτική εκμετάλλευση της αντιπολίτευσης.
η απουσία μέχρι σήμερα συμφωνίας με τους εταίρους για να χαμηλώσει ο πήχυς των στόχων για τα πλεονάσματα και κατ' επέκταση να χαλαρώσει ο κλοιός της λιτότητας, η διαχείριση των κόκκινων δανείων και το πάντα ανοικτό ζήτημα του χρέους, είναι μεγάλα βαρίδια