Ελλάδα

ΓΣΕΕ για ν/σ e-ΕΦΚΑ: Δεν νοείται εκσυγχρονισμός δίχως διαφάνεια


Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) «με αφορμή το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για τον "εκσυγχρονισμό" του e-ΕΦΚΑ», επισημαίνει ότι η αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. «Όμως», όπως αναφέρει, «με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όχι μόνο παραμένουν, αλλά αυξάνονται οι παθογένειες του ΕΦΚΑ, με κυριότερο το πρόβλημα εκείνο των εκκρεμών συντάξεων».

«Το νομοσχέδιο», κατά την άποψη της Συνομοσπονδίας, «περιέχει διατάξεις που υπερβαίνουν τα όρια του συντάγματος, παρακάμπτει τα υπηρεσιακά πειθαρχικά συμβούλια και τις νομοθετημένες διαδικασίες προμηθειών, ενώ παραβιάζει και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Η δε εταιρεία διαχείρισης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ συστήνεται με σοβαρό θεσμικό κοινωνικό έλλειμμα, αφού απουσιάζει ο κοινωνικός έλεγχος και η λογοδοσία, με την ενιαία αρχή δημοσίων συμβάσεων να εκφράζει σοβαρές ενστάσεις. Δεδομένες θα είναι και οι "πελατειακές σχέσεις" με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, με την εισαγωγή υψηλόμισθων ιδιωτών σε διευθυντικές θέσεις, με παράκαμψη του ΑΣΕΠ και με αμφίβολη την επάρκεια προσόντων, αγνοώντας τους επί χρόνια εργαζόμενους και τους έτοιμους επιστήμονες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Πώς διασφαλίζεται άραγε η νομιμότητα, η διαφάνεια και η αμεροληψία, όταν θα προσλαμβάνονται με υψηλότατες αποδοχές ιδιώτες χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια;» διερωτάται η ΓΣΕΕ.

Και προσθέτει: «Παρά τα όσα διακηρυκτικά εισάγονται στον δημόσιο διάλογο, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποδυναμώνει τον δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και του κοινωνικού κράτους, μεταθέτοντας εσκεμμένα ευθύνες στους υφιστάμενους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, όταν, την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι αναμένουν για χρόνια τη διεκπεραίωση των φακέλων τους και τις οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των μέχρι σήμερα λανθασμένων διοικητικών και κυβερνητικών επιλογών είναι η πρόωρη απομάκρυνση 683 νέων επιστημόνων που απασχολούνταν στη διεκπεραίωση των συντάξεων, μέσω ειδικού προγράμματος για το brain drain την περίοδο 2019-2020, οι οποίοι διεκπεραίωναν περί τις 1.000 συντάξεις καθημερινά και περί τις 25.000 συνολικά τον μήνα. Η ως άνω χρονική περίοδος δε ήταν και η μόνη που η κυβέρνηση μπορεί να παρουσιάζει ως περίοδο προόδου. Την ίδια στιγμή, που μόνο το έτος 2021 συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 700 έμπειροι υπάλληλοι από τον φορέα», σημειώνει η ΓΣΕΕ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα