ΕΥΖην

"Grow", μια εγκατάσταση για την ομορφιά της γεωργίας


Μια εγκατάσταση με εμβαδόν 20.000 τετραγωνικά μέτρα, που χρησιμοποιεί κόκκινα, μπλε και υπεριώδη φώτα, παρουσίασε το Studio Roosegaarde για να αναδείξει την ομορφιά της γεωργίας και ταυτόχρονα να βελτιώσει το μεγάλωμα των σπαρτών.

Στόχος του επικεφαλής του, με έδρα το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, στούντιο, Dan Rosegaarde είναι να πυροδοτήσει μια εκτίμηση, παγκοσμίως, του σημαντικού ρόλου των γεωργών, τους οποίους περιγράφει ως ήρωες.

Παρότι η εγκατάσταση "Grow" είναι ένα εικαστικό θέαμα, ταυτόχρονα χρησιμεύει ως πρωτότυπο για το πώς ορισμένες «συνταγές φωτός» μπορούν να χρησιμεύσουν στην ενδυνάμωση της ανάπτυξης των σπαρτών και τη μείωση της χρήσης παρασιτοκτόνων σε ποσοστό έως και 50%.

Η Ολλανδία είναι σχετικά μικρή χώρα αλλά και μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς λαχανικών στον κόσμο, δεύτερη πίσω από τις ΗΠΑ. Και ήδη, αναγνωρίζεται ως πρωτοπόρα στον τομέα ιδιαίτερα αποτελεσματικών γεωργικών τεχνικών.

«Σκεφτήκαμε ότι πρέπει να αναδείξουμε την ομορφιά αυτής της γεωργίας» είπε, μιλώντας στο Dezeen, ο Rosegaarde. «Αυτά τα απέραντα χωράφια μας ταΐζουν, αλλά κανείς δεν το βλέπει».

Συνειδητοποίησε τις εξελίξεις στην τεχνολογία φωτοβιολογικού φωτισμού: έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένοι συνδυασμοί φωτός δεν ενισχύουν απλά και μόνο τον μεταβολισμό των φυτών αλλά και την αντίστασή τους στα παρασιτοκτόνα και τις ασθένειες. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται σε θερμοκήπια και o Rosegaarde βρήκε την ευκαιρία να δοκιμάσει της δυνατότητές της σε μεγαλύτερη κλίμακα.
 
Το Studio Roosegaarde δημιούργησε την «Grow» τοποθετώντας LED σε διάφορα σημεία μέσα σε έναν αγρό. Τα LED κινούνται πάνω κάτω για να φωτίζουν ισομερώς τον αγρό και από την κίνηση αυτή προκύπτουν χορευτικά μοτίβα, υπνωτικά για τον θεατή. «Είναι πολύ φουτουριστικό και, με κάποιον τρόπο, πολύ ρομαντικό» είπε ο Rosegaarde.
 
Η εγκατάσταση ήταν παραγγελία για το σε εξέλιξη πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών από τη Rabobank. Φιλοδοξούν να κάνει το πρότζεκτ τουρνέ στις 40 χώρες όπου λειτουργεί η τράπεζα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις