Οικονομία

Grant Thornton: Στο -1,3% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2016


Σε βελτιωμένη πρόβλεψη σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Grant Thornton. Από την έρευνα International Business Report (IBR) προκύπτει ότι, η συρρίκνωση της οικονομίας στην Ελλάδα το 2016 θα επιβραδυνθεί στο -1,3% σε σύγκριση με το -2,3% που είχε προβλέψει η Grant Thornton στις αρχές του 2015.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της Thornton, τo 2016, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6%, που είναι χαμηλότερος κατά 0,2% σε σχέση με την εκτίμηση του Ιουλίου του 2015.

Τα ποσοστά ανάπτυξης που αναμένονται για την Ευρωζώνη (1,6%) είναι σχεδόν αμετάβλητα από το 2015. Η Γερμανία (1,6%), η Γαλλία (1,5%) και η Ιταλία (1,3%) θα «τρέξουν» πιο γρήγορα φέτος, σε σύγκριση µε πέρυσι. Οι τιμές καταναλωτή σε όλη την Ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθούν 1% το 2016, αλλά εξακολουθούν να υπολείπονται του στόχου 2% για τον πληθωρισμό, παρά τα χαμηλά βασικά επιτόκια και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Στη Νότια Αμερική, αναμένεται ότι η πτώση των τιμών βασικών εμπορευμάτων και η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή και στον πληθωρισμό, ενώ οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν 15%. Η οικονομία της Αργεντινής θα συρρικνωθεί (-0,7%), παρά την αύξησης της αισιοδοξίας των επιχειρηματιών μετά την έναρξη της προεδρίας του Mauricio Macri.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ύφεση θα συνεχιστεί στη Βραζιλία (-1%), καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής προσπαθεί να αντιμετωπίσει την υποτίµηση του εθνικού νοµίσµατος έναντι του δολαρίου κατά 30% έως τον Δεκέμβριο του 2015, και τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σε 8,6% το 2016 σε σύγκριση με 6,6% το 2015.

Οι επιπτώσεις της αστάθειας στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν αναμένεται να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην ανάπτυξη, που προβλέπεται να φτάσει στο 3,9% το 2016 σε σύγκριση με το 2,5% το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σε χώρες που στηρίζονται στην εξαγωγή πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία (2,2% από 3,4% πέρυσι), όπου το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να αυξηθεί στο 4,7 του ΑΕΠ.

Στην Υποσαχάρια Αφρική, οι σημαντικοί εξαγωγείς πετρελαίου φαίνεται να έχουν λιγότερα προβλήματα και η ανάπτυξη προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,1% φέτος, σε σύγκριση με 3,5% το 2015. Συνολικά, οι προοπτικές για την περιοχή SSA είναι σχετικά ισχυρές (4,3%), αν και η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σε ορισμένες φτωχές χώρες όπως η Αιθιοπία (8,1% από 8,7% το 2015) και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (7,3% από 8,4% το 2015).

Τέλος, η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά -0,6%, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πτώση τιμών εμπορευμάτων και εμπορικά εμπάργκο.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις