Οικονομία

Σε άλλη γραμμή από την κυβέρνηση ο Στουρνάρας για τα δάνεια του ESM


Ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τα φθηνά δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, προκειμένου να μην δεσμευθεί στην «ισχυρή εποπτεία» που επισύρουν, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο δοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κινείται σε άλλη κατεύθυνση. 

Η κυβέρνηση φοβάται πως λαμβάνοντας τα φθηνά δάνεια ύψους 3,7 δισ. ευρώ από τον ESM θα υποχρεωθεί να εκπληρώνει όρους, που θα θυμίζουν μνημόνια-με το ανάλογο πολιτικό κόστος- όμως ο Γ. Στουρνάρας έχει διαφορετική άποψη. 

Ο Γ. Στουρνάρας απαντώντας σήμερα (25/5) σε ερωτήσεις μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, στην ακρόαση εν όψει της ανανέωσης της θητείας του στην Τράπεζα της Ελλάδας, συμβούλευσε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα δάνεια του ESM, υποστηρίζοντας ότι η προσφυγή στον μηχανισμό «δεν είναι μνημόνιο». 

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε σταγόνα μηδενικού επιτοκίου που μας δίνεται» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας, προσθέτοντας πως είναι λάθος να δημιουργείται η εντύπωση ότι (ορισμένοι) θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε μνημόνιο. Αναρωτήθηκε, δε, για ποιο λόγο να δανειζόμαστε με παραπάνω επιτόκια, όταν μπορούμε να πάρουμε δάνειο με 0% (από τον ESM).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ η  Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει 800 εκατ. ευρώ, αν κάνει χρήση της δυνατότητας δανεισμού της από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στο πλαίσιο του σχετικού μηχανισμού του (ESM Pandemic Crisis Support) που ενεργοποιήθηκε πρόσφατα και είναι διαθέσιμος για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. 

Ο Γ. Στουρνάρας μίλησε επίσης για την ανάγκη δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας προκειμένου «να αφαιρέσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών». Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια bad bank ή με  Asset Management Company είπε ο Γ. Στουρνάρας. 

Σημείωσε μάλιστα ότι αυτή η ιδέα, που «δεν πέρναγε» στο παρελθόν, σήμερα έχει «περισσότερα ευήκοα ώτα» κυρίως στην ΕΚΤ αλλά και αλλού. Εμείς στην ΤτΕ, θέλουμε να είμαστε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς, και δουλεύουμε σε μια τέτοια μέθοδο, δήλωσε, ενημερώνοντας ότι «είμαστε σε διάλογο με τον SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) και την κυβέρνηση, για να δούμε αν και πότε θα χρειαστεί να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο».

«Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ 

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής  έδωσε θετική γνώμη ως προς τον επαναδιορισμό του Γιάννη Στουρνάρα, για 6 επιπλέον έτη, στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. 

Yπέρ της ανανέωσης της θητείας του τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, κατά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε “παρών”.

Διαβάστε επίσης