Πολιτική

Γράφουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό - Ραγδαίες οι εξελίξεις


Συνάντηση Τσίπρα - Ζάφ στις Πρέσπες έως αύριο - «Republika Severna Makedonija», το όνομα - «Μασάζ» της Μέρκελ σε Μητσοτάκη

Το κρισιμότερο 48ωρο στην υπόθεση της Σκοπιανού ζητήματος ξεκίνησε με τις πληροφορίες από την πλευρά των Σκοπίων να κάνουν λόγο για υπογραφή της συμφωνίας από σήμερα έως αύριο.

Το κείμενο της συμφωνίας βρίσκεται στα χέρια του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος πραγματοποιεί τις τελικές διορθώσεις στις διατυπώσεις, σε συνεργασία με τα στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Το Μέγαρο Μαξίμου, δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, αλλά σημειώνει, ότι στις επόμενες μέρες θα φανεί, εάν θα επιλυθούν όλες οι εκκρεμότητες ώστε να πάμε σε συμφωνία.

Την ίδια ώρα κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό, με τη Ν.Δ. να αντιδρά στην προοπτική της συμφωνίας και την κυβέρνηση να απαντά με έγγραφα που αποδεικνύουν ότι συζητούσε τη διπλή ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» αλλά και ότι αποδέχτηκε το 1977 στην «3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση Γεωγραφικών Ονομάτων» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την ύπαρξη  «μακεδονικής» γλώσσας, όπως αναγράφεται στα πρακτικά.

Ωστόσο, πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται νέα στροφή της στάσης της ΝΔ, μετά τις επαφές που έχει στο Μόναχο ο αρχηγός του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης με στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ίσως υπάρξει και συνάντηση και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία θα τον πιέσει να αποδεχτεί τη συμφωνία.

Συνάντηση στις Πρέσπες;

Αναλυτικότερα, οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, τρέχουν με ταχύτητα τις τελευταίες ώρες, αλλά στο παρασκήνιο και στις μυστικές διαβουλεύσεις των τεχνοκρατών των δύο χωρών. Από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών επικρατεί η απόλυτη σιωπή, πλην της αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, τη σιωπή έσπασε και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, και βουλευτής του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλοσόσκι.

Επικαλούμενος «διπλωματικές πηγές» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, αναφέρεται σε επικείμενο ραντεβού των πρωθυπουργών των δύο χωρών Τσίπρα – Ζάεφ στο ελληνικό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας, με κύριο συντονιστή τον σύμβουλο του σκοπιανού πρωθυπουργού Μπόγιαν Μαρίτσιτς.
Ειδικότερα η ανακοίνωσή του είναι η ακόλουθη:

«Από διπλωματικές πηγές : Την Πέμπτη ή την Παρασκευή (αυτής της εβδομάδας), θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα-Ζάουφ στο ελληνικό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας για την υπογραφή της Συμφωνίας για την αλλαγή της ονομασίας Δημοκρατία της “Μακεδονίας”. Ο κύριος συντονιστής αυτής της συνάντησης υπογραφής της συμφωνίας, είναι ο Μπόγιαν Μαρίτσιτς, σύμβουλος στο γραφείο του πρωθυπουργού», αναφέρει συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο κ. Μιλόσοσκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποκάλυψη του κ. Μιλόσοσκι «δένει» με την προχθεσινή δήλωση του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζάεφ, ο οποίος είχε δηλώσει πως «είναι θέμα ολίγων ημερών το τηλεφώνημά του, στον κ. Τσίπρα».

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρουν ότι  η νέα ονομασία της χώρας τους θα είναι «Republika Severna Makedonija» (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και θα χρησιμοποιείοτια έναντι όλων, στο εσωτερικό καις το εξωτερικό (erga omnes).

Απομένουν όμως οι ανοιχτές «πληγές» της συμφωνίας, που είναι η αλλαγή του Συντάγματος ώστε να φύγουν τα σημεία αλυτρωτισμού. Για τα σημεία αυτά δεν υπάρχουν νεότερες πληροφορίες, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι διεξάγονται συνεχείς διαπραγματεύσεις.

Πιέζουν ΗΠΑ και Γερμανοί

Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν και οι πιέσεις από ξένους παράγοντες. Οι Αμερικανοί πιέζουν να κλείσει η συμφωνία φοβούμενοι πως όσο καθυστερεί η αγκίστρωση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος της Ρωσικής επιρροής στο συγκεκριμένο κρατίδιο. Με τη στάση των ΗΠΑ τάσσονται και οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γερμανοί. Εξηγούνται έτσι οι πιέσεις που ασκούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να αποδεχτεί τη συμφωνία.

Πάντως, στην περίπτωση συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ, η ηγεσία της ΝΔ θα έρθει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, με δεδομένες τις πιέσεις Αμερικανών και Γερμανών, αλλά και των ονομάτων που αποκαλύπτεται ότι διαπραγματευόταν τα προηγούμενα χρόνια, που περιείχαν τον όρο «Μακεδονία».

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά, στις 11 Ιανουαρίου 2007, στον τότε γύρο διαπραγματεύσεων, ο τότε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμπουτσάκος είχε ερωτηθεί στη διάρκεια ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών:

  • Είναι συγκεκριμένη η ερώτηση. Η ονομασία «Ρεπούμπλικα Μακεντόνιγιε- Σκόπια» αν είναι βάση ....
  • Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αποτελεί καταρχήν βάση διαπραγμάτευσης, παρά το γεγονός ότι δεν ικανοποιεί πλήρως την ελληνική πλευρά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 δήλωσε ότι «οι συγκεντρώσεις για το Μακεδονικό αποτελούν ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη», προσθέτοντας «ας ανέβει επιτέλους στην εξέδρα των συλλαλητηρίων να εξηγήσει την θέση του, αλλά και ποιο όνομα προωθούνταν παλαιότερα».

Είναι σαφές, πως η κυβέρνηση επιχειρεί να αφοπλίσει όλα τα επιχειρήματα της ΝΔ, η οποία πρέπει να σημειωθεί, ότι επισήμως δεν θέτει ζήτημα ονόματος (χρήσης του όρου Μακεδονία), αλλά ως προαπαιτούμενα βάζει την αλλαγή του συντάγματος και τη χρήση της «μακεδονικής γλώσσας».

Τέλος κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι στα χθεσινά συλλαλητήρια, δεν υπήρχε η μαζικότητα που ανέμεναν οι φανεροί και οι "κρυφοί" διοργανωτές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα