Για την πρόοδο που έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα η Κύπρος στον τομέα της οικονομίας μιλά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Kώστας Γουλιάμος, πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων, ενώ εκτιμά ότι είναι "στη σωστή κατεύθυνση" η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση των χωρών του Νότου τον Σεπτέμβριο. Πιστεύει ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για λύση του Κυπριακού ως το τέλος του χρόνου, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο είναι μια λύση βιώσιμη. Σε ό,τι αφορά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ Γουλιάμος αφού σημειώνει ότι έχει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, αναφέρει ότι μετά την αποφοίτησή τους και σε ένα διάστημα έξι μηνών, το 77% των φοιτητών του βρίσκει δουλειά, προσθέτοντας παράλληλα ότι αποτελεί την πρώτη επιλογή των Ελλαδιτών φοιτητών.
«Η Κύπρος το τελευταίο διάστημα», θα πει ο κ. Γουλιάμος, «βρίσκεται σε μία πολύ καλή οικονομική πορεία. Έχει μειωθεί ο δείκτης της ανεργίας και αυτό δημιουργεί αυτοπεποίθηση στους πολίτες της Κύπρου, γιατί η Κύπρος είναι μια χώρα του Νότου. Θα πρέπει, όμως, κανείς να σημειώσει ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα και σε επίπεδο μικρών επιχειρήσεων, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στις μικροεπιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Κύπρος είναι σε πολύ καλή οικονομική θέση και τούτο έχει επιτευχθεί χάρη στη συναίνεση - τη σύμπραξη αν θέλετε - όλων των δυνάμεων του τόπου, του κόσμου της εργασίας και του κόσμου των επιχειρήσεων».
Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία που πρόσφατα ανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για συνάντηση των χωρών του Νότου τον επόμενο μήνα, ο κ. Γουλιάμος εκτιμά ότι κινείται στη «σωστή κατεύθυνση» και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο ευρωπαϊκός Νότος αποτελεί οιονεί μια δύναμη. Αλλά αυτή η δύναμη έχει μειωθεί, αποδεκατιστεί, με βάση αυτό τον φονταμενταλισμό, σ? ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο, που αποδεκάτισε κυριολεκτικά τους εργαζόμενους, δημιούργησε στρατιές ανέργων, καταστρατήγησε βασικές αρχές του κράτους δικαίου, του κοινωνικού κράτους, σε όλη την Ευρώπη. Με βάση τον φονταμενταλισμό που επικρατεί στις Βρυξέλλες -και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, όχι ένα από τα προβλήματα- δικαίως και σωστά, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος έχει πάρει αυτή την πρωτοβουλία για τον ευρωπαϊκό Νότο. Βεβαίως, και στο παρελθόν υπήρξαν πρωτοβουλίες από πλευράς Γαλλίας για να δημιουργηθεί ένα είδος Μεσογειακής Συμμαχίας, αλλά δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους καρπούς. Η Μεσόγειος έχει μια δυναμική, αλλά, δυστυχώς, η εμμονή των Βρυξελλών σε νεοφιλελεύθερες αναπτύξεις έχει καθηλώσει τα πάντα στον ευρωπαϊκό Νότο. Τώρα, πάντως, πολιτικά είναι καλύτερες οι συνθήκες στον Νότο και γι' αυτό είναι καλύτερη η συγκυρία για την πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα».
Ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου πιστεύει ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου. «Η διεθνής συγκυρία», αναφέρει ο κ. Γουλιάμος, «και κυρίως η αναδιάταξη που συντελείται στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου είναι τέτοια που δεν μπορεί κανείς να την αγνοήσει, όταν συζητά ή διαπραγματεύεται την επίλυση του Κυπριακού. Το Κυπριακό είναι ένα ακανθώδες διεθνές ζήτημα και πρόβλημα και συναρτάται από τις γεωπολιτικές, γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές συνιστώσες ή παραμέτρους. Κατά συνέπεια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνει κανείς επίλυση του Κυπριακού μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου. Βέβαια, όταν μιλάμε για λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι το ζητούμενο πρέπει να είναι μια βιώσιμη και δημοκρατική λύση. Όχι μια οποιαδήποτε λύση που θα υπονομεύει ή θα δυναμιτίζει την ασφάλεια, τόσο των πολιτών της Κύπρου, όσο και γενικότερα της περιφέρειας».
Πρώτη επιλογή των Ελλαδιτών
Ο κ. Κώστας Γουλιάμος μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ αναφέρθηκε εκτενώς στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο ανήκει στο μεγαλύτερο οργανισμό πανεπιστήμιων του κόσμου, που είναι η Laureate, και στις διεθνείς διακρίσεις του. Μάλιστα, από τους περίπου 6.000 φοιτητές του, ένας πολύ μεγάλος αριθμός προέρχεται από την Ελλάδα. «Το πανεπιστήμιό μας», σημειώνει, «αποτελεί την πρώτη επιλογή των Ελλαδιτών φοιτητών, όταν αποφασίζουν να έρθουν στην Κύπρο. Είναι ένας πολύ μεγάλος ο αριθμός των φοιτητών από την Ελλάδα. Φοιτούν, κυρίως, στους κλάδους της Ιατρικής, της Νομικής, των λεγόμενων επιστημών Υγείας (φαρμακευτική, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία), των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στον Πολυτεχνικό κλάδο, και ειδικότερα σπουδάζουν πολιτικοί μηχανικοί και μηχανικοί περιβάλλοντος, στην πληροφορική, ακόμα και στις οικονομικές επιστήμες, κυρίως Διοίκηση Επιχειρήσεων».
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα πτυχία του οποίου αναγνωρίζονται από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις, ενώ το 77% των φοιτητών του σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αποφοίτησή τους βρίσκει εργασία.
«Εσχάτως», θα πει ο κ. Γουλιάμος, «έλαβε πέντε αστέρια στην αξιολόγησή του από τον πιο έγκριτο διεθνή οργανισμό, τον QS Top Universities. Για παράδειγμα, πήραμε 5 αστέρια στη διδασκαλία, όπως ακριβώς έχει πάρει και το πανεπιστήμιο του Cambridge. Καταλαβαίνετε ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μπορεί πλέον να συγκρίνεται με τα κορυφαία και μεγάλα πανεπιστήμια. Είναι ένα πανεπιστήμιο, στο οποίο λειτουργεί το Microsoft Innovation Center, δηλαδή το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft. Εξέλιξη, η οποία διευρύνει τις δυνατότητες και της τοπικής κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των φοιτητών. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας του έχουν συγκροτηθεί πάνω από 60 νεοφυείς επιχειρήσεις και θα ήθελα να προσθέσω ότι είμαστε ένα πανεπιστήμιο όπου αμέσως μετά την αποφοίτησή τους και σε ένα διάστημα έξι μηνών, βρίσκει δουλειά το 77% των φοιτητών μας. Επίσης, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο στον ελληνισμό και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη που στο διδακτικό προσωπικό, στο ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής, έχει δυο κατόχους του βραβείου Νόμπελ. Αυτό και μόνο δεικνύει και αποδεικνύει την ποιότητα, την αριστεία και την καινοτομία που κυριαρχούν στο Πανεπιστήμιο σε όλα τα επίπεδα».
«Η Κύπρος», καταλήγει ο κ. Γουλιάμος, «είναι μια προηγμένη χώρα σε πολλά ζητήματα. Έχει κάνει μεγάλες και σημαντικές προόδους ιδιαίτερα από την περίοδο ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από πολλές χώρες της Ευρώπης στον τομέα της ανώτατης παιδείας».