Διεθνή

Γονάτισε ο Ερντογάν: Ελεύθερος ο πάστορας!


Απέτυχε η διπλωματία των ομήρων, δεν εξασφάλισε ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος

Ελεύθερος να ταξιδέψει στις ΗΠΑ είναι πλέον ο ευαγγελιστής ιερέας, Άντριου Μπράνσον, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ύψωσε… λευκή σημαία στην Ουάσιγκτον, με τη διπλωματία ομήρων που προσπάθησε να εφαρμόσει να έχει καταλήξει σε παταγώδη αποτυχία.

Η κράτηση του ευαγγελιστή ιερέα με κατηγορίες τρομοκρατίας, αρχικά σε φυλακή και, στη συνέχεια, σε κατ’ οίκον περιορισμό όχι μόνο δεν απέδωσε στον Τούρκο πρόεδρο αυτό που αρχικά επιδίωκε, δηλαδή την έκδοση στην Τουρκία του ισλαμιστή ιερά Φετουλά Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως διοργανωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος, αλλά οδήγησε σε παρατεταμένη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, που προκάλεσε και σοβαρές οικονομικές απώλειες.

Η τουρκική λίρα αντέδρασε αρχικά κερδίζοντας έδαφος έναντι του δολαρίου, όταν άρχισαν να διαδίδονται οι πληροφορίες για την απελευθέρωση Μπράνσον και το δολάριο υποχώρησε από τις 5,90 στις 5,84 λίρες. Στη συνέχεια, όμως, έχασε τα περισσότερα κέρδη, φθάνοντας ως τις 5,95 λίρες, για να ισορροπήσει στις 5,92.

Σε κάθε περίπτωση, η απελευθέρωση αφαιρεί ένα σημαντικό αγκάθι για την τουρκική οικονομία, καθώς απομακρύνεται πλέον ο κίνδυνος επιβολής νέων οικονομικών κυρώσεων από την Ουάσιγκτον στην Τουρκία.

Οι Αμερικανοί είχαν διαμηνύσει στους Τούρκους ότι θα ήταν διατεθειμένοι να μπουν σε συζήτηση για διευκόλυνση της Άγκυρας σε ορισμένα κρίσιμα θέματα, όπως στην υπόθεση της τράπεζας Halkbank, που είχε σπάσει τις κυρώσεις κατά του Ιράν, αλλά μόνο εφόσον η Τουρκία απελευθέρωνε τον Μπράνσον άνευ όρων.

Δικαστήριο της Σμύρνης, το οποίο εξέτασε σήμερα την υπόθεση Μπράνσον ύστερα από αλλεπάλληλες αρνητικές αποφάσεις άλλου τουρκικού δικαστηρίου, εξέδωσε μια απόφαση που ικανοποιεί πλήρως τις ΗΠΑ: επέβαλε στον ιερέα ποινή φυλάκισης τριών ετών, την οποία ήδη έχει εκτίσει στο διάστημα που βρισκόταν φυλακισμένος ή σε κατ’ οίκον περιορισμό, και άνοιξε, έτσι, ο δρόμος για την απελευθέρωση του Μπράνσον, ο οποίος μπορεί και να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

«Νεύμα» στο τουρκικό δικαστήριο είχε κάνει ήδη από χθες ο Τούρκος πρόεδρος, εκφράζοντας  με δήλωσή του την ελπίδα ότι οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον θα βελτιωθούν και διαβεβαιώνοντας ότι θέλει «να επιλυθούν τα προβλήματα με τις ΗΠΑ το ταχύτερο δυνατόν».