Πολιτική

Goldman Sachs: Πριν το ράλι ίσως δούμε άλλο ένα 20% πτώση στις μετοχές


Απαισιόδοξη είναι για τις μετοχές και κυρίως για τις τραπεζικές, αλλά και για τα ομόλογα, η Goldman Sachs προβλέποντας ότι μέσα στο 2016 θα έρθουν χειρότερες μέρες λόγω των υψηλών σχετικά αποτιμήσεων και των συνθηκών αποπληθωρισμού.  

Η επενδυτική τράπεζα θεωρεί πως η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει στον τρίτο επώδυνο κύκλο της παγκόσμιας κρίσης με θύματα τις αναδυόμενες οικονομίες (η πρώτη ήταν τα δάνεια sub-primes στις ΗΠΑ και η δεύτερη η κρίση χρέους της ευρωζώνης). Όσο για τη νομισματική πολιτική, δεν μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση.

Η αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι η ανάκαμψη των τελευταίων εβδομάδων στα χρηματιστήρια είναι κινήσεις short covering. Επίσης ανέκαμψαν οι προσδοκίες για διακοπή της ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων. Όσο για την ποσοτική χαλάρωση στην Ευρώπη, δεν σχετίζεται με την πραγματική βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας. 

Στην τελευταία έκθεσή της με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου 2016, η Goldman Sachs διατυπώνει την εκτίμηση ότι για να ξεκινήσει μια διατηρήσιμη χρηματιστηριακή ανάκαμψη είτε οι μετοχές (για τις οποίες παραμένει overweight) θα πρέπει να υποχωρήσουν τουλάχιστον 20% από τα τρέχοντα επίπεδα ώστε να ξαναγίνουν ελκυστικές σε όρους (P/E), είτε θα συνεχίσουν να κινούνται για αρκετό καιρό σε πολύ μεγάλο εύρος διακυμάνσεων περιμένοντας πότε θα διαμορφωθούν συνθήκες ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης και ανάκαμψης της εταιρικής κερδοφορίας.   

Τράπεζες και P/E

Ειδικά για τις τράπεζες θεωρεί πως παρά τις χαμηλότερες αποτιμήσεις τους, "είναι από τις χειρότερες μετοχές που μπορεί κάποιος να έχει σε έναν κόσμο αποπληθωρισμού". Τέλος, θεωρεί ότι οι αγορές ομολόγων θα έχουν ακόμη χειρότερες αποδόσεις από τις μετοχές στο άμεσο μέλλον. Όπως σημειώνει η επενδυτική τράπεζα "οι μετοχές δείχνουν πολύ πιο φτηνές από τα ομόλογα". 

Υπό το πρίσμα αυτό η Goldman Sachs δεν θεωρεί αρκετή την υποχώρηση του δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) για τις χρηματιστηριακές αγορές από το 17  που ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου στο 14 σήμερα, και πιστεύει πως μόνο αν γίνουν φτηνότερες οι μετοχές θα προσελκύσουν ξανά αγοραστικό ενδιαφέρον. Θεωρεί δε ως "λογικό" στόχο την υποχώρηση του δείκτη τιμής προς κέρδη στο 11-12, ή κατά 20% από τα τρέχοντα επίπεδα.  Όπως σημειώνει, "ασφαλώς δεν πιστεύουμε πως το P/E πρέπει να υποχωρήσει στα επίπεδα του 8-9 όπως είχε συμβεί στις πρώτες δύο φάσεις της κρίσης, καθώς δεν διακρίνουμε ότι το συστημικό ρίσκο είναι τόσο υψηλό. Ωστόσο για να κινηθούν οι αγορές αρκετά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, οι αποτιμήσεις θα πρέπει να υποχωρήσουν ώστε να πειστούν οι επενδυτές ότι αξίζει τον κόπο να πάρουν το ρίσκο σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον".

Για τον τραπεζικό κλάδο, η Goldman εκτιμά ότι ενώ είναι συγκριτικά φτηνότερος λόγω της μεγαλύτερης πτώσης άνω του 22% από την αρχή του έτους, θεωρεί πως για να αντιστραφεί η πτωτική πορεία θα πρέπει να στηριχθεί στη βελτίωση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας. Όταν συμβεί αυτό, οι τραπεζικές μετοχές θα είναι εκείνες που θα οδηγήσουν την ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του επενδυτικού οίκου, οι τράπεζες έχουν με P/E 8,7, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο τους (10,7) αλλά υψηλότερο από τα επίπεδα αποτίμησης του 2008 – 2009 (5,7-6,6)

Οι αναλυτές της Goldman Sachs κρατούν μικρό καλάθι για το κατά πόσον τα μέτρα επέκτασης της ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εξαγγείλει η ΕΚΤ για τον Μάρτιο, θα καταφέρουν να αντιστρέψουν την ολισθηρή πορεία των αγορών. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις